Soundtrack.bg

Най-откачената теория, свързана с предстоящия епизод на „Игра на тронове“

Към какво гледаше така стреснато Юрон Грейджой в небето над Вестерос?

С огромен интерес изгледахме епизод 4 от “Игра на тронове”, в който самата “игра” за престола стана още по-напрегната. Веднага след него излезе промото на предстоящия 5-и епизод, което, на пръв поглед, не ни казва нищо от това, което предстои. Дали е така обаче? Изгледайте промото отново, защото то е ключово за това, което ще си говорим в този материал.

Две неща ни направиха особено впечатление. На първо място това е Тирион, когото виждаме да минава пред каменна фигура на огромен дракон. Това отново ни навежда на теорията, която неотдавна ви споделихме – за истинския му произход и дали той няма да се окаже законния наследник на трона. Припомнете си всички подсказки, които водят до това, в съответния текст.

Другото, което забелязахме, е в самия финал на промото. Там виждаме Юрон, който е на един от своите кораби и гледа към небето. В един момент лицето му се променя в уплах. Въпросът тук е какво може да вижда, което да предизвиква страх у него? Няма как това да е последният оцелял дракон на Денерис – Дрогон, тъй като него не само го е виждал, но дори се опита да го убие, като преди това уби брат му Регал. Тогава какво?

Преди да дадем предположението си, ще ви припомним един момент от сезон 5. Когато Джора води Тирион при Денерис, двамата минават през Валирия – мястото, от което е дошъл във Вестерос родът Таргариен, което е унищожено от Гибелта на Валирия и което е родното място на драконите. Докато пътуват, двамата виждат Дрогон и това е първият път, в който Тирион вижда дракон изобщо. Припомняме ви също, че тогава Дрогон често изчезва и го няма дълго време, а никой не знае къде се намира.

А ето я и откачената теория, за която сигурно и сами вече сте се досетили: а ако има и други дракони? Предположението изглежда почти невъзможно, още повече, че остават само два епизода и едва ли сценаристите ще имат време да развият идеята. Като се замислим обаче, всъщност нужно ли е много време за подобна сюжетна линия? Достатъчно е да се каже, че във Валирия е имало оцелели дракони или пък яйца, които Дрогон е излюпил. Преди да предизвикаме смеха ви с това предположение, бързаме да уточним, че драконите имат умението да променят пола си – и всъщност това, че Денерис ги кръсти с мъжки имена, не означава нищо.

Възможно ли е да има и други дракони над небето на Вестерос?

Някои теории смятат, че “Игра на тронове” е започнал без дракони и отново ще завърши така – предположение, в което има доста основателни причини да вярваме, особено имайки се предвид, че от три дракона вече има оцелял само един. Още по-невероятно обаче би било да се окаже, че магията наистина е възродена и не са се завърнали само три дракона, а много повече.

Допускаме подобен вариант и поради още един факт, за който също ви разказахме наскоро: че HBO в момента работи по три сериала, своеобразни спинофи на “Игра на тронове”. За единия знаем, че ще разказва за събитията 300 години преди сериала, но за другите два нямаме никаква представа. Затова нищо чудно драконовата нишка да бъде хваната и продължена от сценаристите.

Връщайки се на промото за епизод 5, отново си задаваме въпроса: какво друго може да вижда в небето Юрон, което да предизвиква подобна емоция върху лицето му? Във Вселената на Джордж Мартин драконите са единствените митични летящи същества и не ни се вярва в последните епизоди да видим нови такива. Затова, ако по някакъв невероятен начин Регал не е възкръснал, остава възможността единствено да видим други дракони в епизода.

Допускате ли, че това е възможно? И ако не, какво друго, според вас, гледа с такъв уплах Юрон Грейджой?