Soundtrack.bg

Според тази теория Тирион може да се озове на Железния трон

Стигнахме до средата на последния сезон на Игра на тронове и след като Битката при Зимен хребет приключи, дойде моментът, който също очаквахме с огромно нетърпение: битката за трона.

Отдавна е известно, че сюжетните линии на сериала и книжната поредица се разминават сериозно. И ако творбите на Дж. Р. Р. Мартин се обединяват под името “Песен за огън и лед”, то Дейвид Беньоф и Дан Уайс събират своите 8 епически телевизионни сезона под названието “Игра на тронове”. Какво искаме да кажем с това? Че ако Мартин акцентира върху Денерис и Джон (а защо не и само Джон, след като вече знаем, че той е и огън, и лед), то за продуцентите основа е Железният трон.

Не са малко феновете, които очакват т.нар. захаросан финал, а именно Джон или Дани да се окажат владетели на цял Вестерос, а някои са дори по-смели в предположенията си, вярвайки, че двамата ще се обединят, за да царуват в мир и просперитет. Мнозина очакват Денерис да е бременна от Джон и всъщност тяхното бебе да се възкачи на престола.

Не е изключено да се случи нещо подобно, към момента можем само да предполагаме как ще се развият събитията. Ето защо ви предлагаме още една теория: защо Тирион може да седне на Железния трон.

Основната причина за това далеч не са неговите умствени заложби. Ясно е, че е един от най-интелигентните хора в Седемте кралства, но историята не помни особено умствено даровити крале, така че това му качество го прави по-подходящ за Ръка на краля, какъвто е бил вече два пъти.

Има теория обаче, че Тирион е незаконен син на Ерис II (бащата на Денерис), за която има няколко доказателства.

На първо място: Тирион е джудже. Известно е, че Таргариен са се женили помежду си, за да запазят чистотата на рода си, което води до кръвосмешение, чиито резултати биха били недотам добри. Или иначе казано, носейки гените на Таргариен, нищо чудно, че се е родил с дефект.

В книгите, както и в “Светът на огън и лед”, се намеква, че Джоана – майката на Тирион, е била интимна с крал Ерис II. По това време негова Ръка е съпругът ѝ Тивин Ланистър, а тя самата е придворна дама. Отново в книгите се набляга на търканията в отношенията между Тивин и Ерис – някогашни най-добри приятели, които се превръщат във врагове, така че се допуска, че за да отмъсти на Ръката си, Лудия крал е бил интимен с жена му.

Отново в книгите Тирион е с руса почти до бяло коса – нещо, характерно за Таргариените. Ланистърите също са руси, но косите им са златисти, а сребристата грива на Тирион рязко се отличава. За жалост обаче това е нещо, което така и не виждаме в сериала, където в началото ни го показват с малко по-руса коса, но след това става кафеникаво-руса.

Има няколко причини, заради които допускаме, че Тирион може и да не е син на Тивин Ланистър. Една от тях е отношението, заради което Тирион винаги се е чувствал недостоен пред баща си. Примерите и в книгите, и в сериала, са много, като най-отличителен е лекотата, с която Тивин изпрати сина си на смърт, знаейки, че е невинен. Нищо чудно, че след това срещна своята собствена смърт именно от неговата ръка.

Други, по-малки “сигнали”, които намекват за принадлежността на Тирион към Таргариените, са следните: в сезон 6, епизод 2, драконите позволиха на Тирион не само да се приближи прекалено близо до тях, но и да ги докосва, което може да означава, че са “усетили” кръвта му – спомнете си как два сезона по-късно Джон яздеше дракон, а ние вече знаехме, че е Таргариен.

Ако всичко това се окаже вярно и Тирион наистина е част от рода на Таргите, то не е изключено да спечели властта над Вестерос. Не очакваме това да се случи, ако Джон и Денерис са живи, но в “Игра на тронове” никога не се знае какво би могло да стане.

И ако още се чудите защо Тирион може да се качи на Железния трон, имайте предвид, че името му произлиза от старогръцки и келтски, носейки в корените си думите “монарх” и “владетел”. А в сезон 2 Варис му каза, че “много малък човек може да хвърля много голяма сянка”.