Soundtrack.bg

Ще се превърне ли Денерис Таргариен в Лудата кралица?

Все повече фенове смятат, че Денерис Таргариен ще тръгне по стъпките на своя баща.

Денерис Таргариен е дъщеря на Ерис Таргариен, който в периода на царуването си получава прозвището Лудия крал. Преходът му към това състояние е дълъг и нищо чудно в сериала да разберем основната причина за полудяването му, но е факт, че в началото на своето управление той е бил напълно, доколкото е възможно, нормален. Въпреки това обаче бива запомнен не с друго, а с лудостта си, която води и до смъртта му, като в негов убиец се превръща Джайм Ланистър.

Още в сезон 2 Церсей и Тирион водят интересен разговор, в който споделят интересно твърдение, разпространявано сред народа на Вестерос – че когато Таргариен се ражда, боговете хвърлят монета – дали ще е нормален, или луд. Така че Лудият крал е първият такъв от рода, но дали е последният? И дали всъщност дъщеря му Денерис няма да го наследи? Припомняме ви, че Таргариените години наред са се женили помежду си, за да запазят чистотата на кръвта си и затова нищо чудно, че след подобен инцест са се раждали увредени деца.

8 сезон е последен от “Игра на тронове” и предстои да разберем ще седне ли Денерис на трона, или не, както и ще остане ли трон изобщо, или Вестерос ще бъде коренно променен. Идвайки в Седемте кралства, Дани очаква да бъде приета от народа като истинския владетел. Епизод след епизод обаче виждаме как местните не я приемат, как я наричат узурпаторка и чужденка, как никой не ѝ се подчинява като на кралица, каквато тя непрекъснато повтаря, че е.

От първата им среща Санса не я признава за авторитет, нито ѝ вярва, същото се отнася и за северняците, които я допускат само и единствено заради Джон – който, между другото, се оказа с повече права за трона и вече доста хора знаят за това – от Бран и Сам, които го уведомиха за истинския му произход, през Тирион и Варис, които обсъждат предателство, до Аря и Санса, които малко по-рано в последния до момента 4-ти епизод в прав текст признаха на Джон, че не вярват на Драконовата кралица.

Освен това виждаме как постепенно Дани губи всичко и всички, които са важни за нея. Първата голяма жертва, която даде, беше драконът Визерион. След това ѝ бе отнет най-верния ѝ човек – сър Джора Мормон. След тях Денерис загуби втория си дракон – Регал, както и момичето, което бе неизменно до нея – Мисандей, обезглавената от Планината по заповед на Церсей.

В 4-ти епизод видяхме също колко сама изглеждаше тя по време на пира след победата над мъртвите – тогава, когато Джон беше заобиколен от диваците и северняците и когато тя за пореден път усети, че ако той разкрие Таргариенския си произход, ще получи цялата подкрепа за трона, а нейната претенция ще остане в историята.

Денерис всъщност е трагичен образ и няма да е чудно, ако всичко, което ѝ се е случило до момента, я отведе към лудостта. Още след раждането си тя е принудена да расте в чужда земя, криейки се от Робърт Баратеон. Бива продадена от собствения си брат на дотракски хал, в когото се вклюбва и когото губи. Заедно с него губи и детето си, а магьосница ѝ казва, че няма да има повече деца. Успява да “излюпи” вкаменени драконови яйца, ставайки “майка” на първите от около 100 години насам дракони. Освобождава градове, премахва робство, вървейки бавно към една-единствена цел – да заеме трона, на който някога е седял баща ѝ. Връщайки се във Вестерос, тя не бива приета като законната наследница, както очаква. Губи два от трите си дракона, губи най-близките си хора, губи и вярата, която я крепи през целия ѝ живот – че тронът ѝ се полага по право. Защото се появява друг човек, на когото се полага повече. И в който, между другото, е влюбена и който, в същото време, се оказва неин племеник.

Последните думи, които Лудият крал изрича, преди да бъде посечен от Джайм Ланистър, са “Изгори ги всички”. Последните думи, които Мисандей казва на Денерис, са “Дракарис”. Което на валириански означава съвсем същото, тъй като това е командата, която използва Майката на дракони, когато иска “децата” ѝ да бълват огън. Но кой ще бъде новият “кингслейър” и дали ще се сбъдне предсказанието, че три предателства ще изпита в този живот – “едно за кръв, едно за злато и едно за любов”, ще видим съвсем скоро. Защото първото предателство беше Мири Маз Дуур и кръвната ѝ магия, второто беше Джора, а нищо чудно третото да се окаже Джон.