Soundtrack.bg

Топ 5 на най-скъпите албуми, създавани някога

Винаги обръщаме внимание на това колко копия е продал даден албум, колко пъти е бил стриймван и други подобни данни, издаващи успеха (или неуспеха) му.

Повечето хора обаче сякаш не взимат предвид разходите, които музикантите са имали при създаването на даден продукт. А понякога те са наистина големи.

В тази статия ще ви представим петте най-скъпи музикални албума, създавани някога.

5. Korn – Untouchables

През 2002 година Korn издават Untouchables – един от най-добрите им албуми. Но и най-скъпият, защото създаването му струва на ню метъл великаните повече от 4 милиона долара. Основната причина за това са наемите, които те плащат за къщите на големия екип, стоящ зад проекта. Групата се движи непрекъснато – от Финикс до Лос Анджелис и Канада, като на всяко място те наемат скъпи имоти за период от месеци. Самото записване на албума струва около 750 000 долара, но в периода на създаването му, който отнема около две години, Korn имат екип „на заплата“ не по-малък от 15 души.

4. The Beach Boys – Smile

Често наричан „най-легендарния албум, който никога не е издаден“, той е заменен от друг проект през 1967 г. – Smiley Smile, поради което не вижда бял свят. Основната причина за отказа на групата да го издаде, въпреки многото разходи по него, е злоупотребата с наркотици и алкохол на Брайън Уилсън, водещи до здравословни проблеми. Също така, намесени са правни спорове и технически трудности. Разходите около създаването на Smile са огромни, като самият Уилсън плаща за различни глезотии, като например – създаването на палатка в арабски стил, където той да консумира „на корем“ LCD, марихуана и сандвичи.

3. Def Leppard – Hysteria

Този албум на Def Leppard се оказва успешен и продава над 25 милиона копия, но също така струва много на бандата, за да бъде създаден. Записите продължават около три години, а стойността му надвишава 4.5 милиона долара. Албумът се забавя, защото както знаем, барабанистът Рик Алън претърпява инцидент на Нова година и губи ръката си. Бандата обаче решава да се застъпи за него, но Алън трябва да се научи как да свири на барабани със само една ръка. Освен това, продуцентът Мът Ландж решава да напусне проекта заради преумора, а когато се връща, иска всичко да се направи наново. Това забавяне на албума увеличава разходите му, но пък проектът се оказва успешен в комерсиален план, тъй че всичко завършва добре.

2. Guns N’ Roses – Chinese Democracy

Създаването на този албум е истинска легенда, имайки предвид, че целият процес продължава 14 години. Работата по него започва още през 1994 година, но още от началото нещата не потръгват – Слаш, Дъф МакКегън, Мат Сорум и Гилби Кларк се разделят с групата, като някои са уволнени, а други го правят по собствено желание. Съставът на бандата започва да се променя, а работата по проекта върви бавно, като са намесени и правни спорове. Освен това, Аксел Роуз е обсебен от идеята да създаде „перфектен“ албум, което също прави процеса по създаването му бавен. Сменят се различни студиа и продуценти, а разходите по целите екипи, стоящи зад работата, не спират да нарастват. Албумът все пак излиза през 2008 година, но когато се тегли чертата се оказва, че разходите по него надвишават 13 милиона долара.

1. Майкъл Джаксън – Invincible

Това е последният студиен албум на Краля на попа, но и най-скъпият. Според някои информации, Sony инвестират около 30 милиона долара за създаването на Invincible, излязъл на пазара през 2001 година. В продължение на пет години са записани над 80 различни песни, а зад цялата тази работа стоят скъпи екипи от продуценти и автори на парчетата. За финалния рилийз са оставени 16 песни. Оказва се, че Майкъл Джаксън плаща за три музикални студия едновременно, тъй като е било въпрос на настроение в кое точно да отиде да записва. Sony плащат още 25 милиона долара за промотирането на албума, който обаче се проваля, най-вече заради отказа на Джаксън да го рекламира с турне.

МРЪСНИ ПРИКАЗКИ – Пощенска кутия за приказки

Място Наречено Другаде – театър Борисова

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

Свободно падащи истории