Soundtrack.bg

10 неща, които може би не знаете за Ramones

Ramones са американска пънк-рок банда, формирана в Ню Йорк през 70-те години на миналия век. Някои музикални журналисти ги определят като „първата истинска пънк-рок група“.

Първоначално Ramones нямат кой знае какъв комерсиален успех на сцената, но днес те са със статут на истински легенди в историята на рок музиката. Списание Rolling Stone ги класира на 26-о място в класацията на най-великите музикални артисти на всички времена, докато в подобна класация на VH1 – за най-големите хард рок фигури, те заемат 17-о място. През 2011 година Ramones получават награда „Грами“ за цялостно творчество.

В тази статия ви предлагаме десет интересни факта за Ramones, които вероятно не знаехте.

1. Всички членове на бандата споделят името Ramone, но това не е фамилията им, нито пък те имат някаква роднинска връзка. Всъщност всичко тръгва от Пол МакКартни, който използва името „Paul Ramone“ като псевдоним. Бъдещите Ramones се вдъхновяват от това и решават да се кръстят именно по този начин.

2. По време на кариерата си Ramones изнасят точно 2,263 концерта, обикаляйки различни кътчета на света.

3. Дебютният албум на Ramones е кръстен на самите тях, а цели 38 години по-късно той е сертифициран като „златен“ от RIAA. Заедно с компилацията Ramones Mania от 1988 година, това са единствените два „златни“ албума на групата.

4. През 1993 година Ramones се появяват в епизод на ситкома „Семейство Симпсън“. Тогава те пеят „честит рожден ден“ на г-н Бърнс, а басистът Си Джей Рамон дори му казва „върви в ада, старо копеле“.

5. Тони Бонджоуви, който е продуцент на втория албум на Ramones, е втори братовчед на добре познатия Джон Бон Джоуви.

6. Джоуи разказва, че песента „The KKK Took My Baby Away“ е всъщност написана за Джони, който е обвинен за това, че е „откраднал“ тогавашното гадже на Джоуи – Линда, която след това ще се превърне в съпруга на Джони. Между двамата остава конфликт, който така и не е разрешен до разпадането на бандата през 1996 година.

7. Въпреки че през 1989 година напуска групата и никога не се присъединява към нея отново, Дий Дий продължава да пише музика за Ramones. Той е съавтор на три парчета от албума Mondo Bizarro от 1992 година, както и на шест от следващия Adios Amigos.

8. Логото на Ramones е създадено от нюйоркския художник Артуро Вега, който работи по него заедно със самите музиканти. Вега помага и за изработването на тениските на бандата, които се превръщат в основен източник на приходи на Ramones.

9. Джоуи е харесвал музиката на Green Day и The Offspring, които определят Ramones като тяхно голямо вдъхновение.

10. Най-краткият албум на Ramones е едноименният им такъв – дълъг е едва 29:04 минути.