Soundtrack.bg

5 от най-добрите блус парчета на всички времена

Блусът е музикален жанр, зародил се в южната част на Съединените американски щати, главно сред чернокожото население на страната. С годините жанрът се отваря за все повече хора, както в национален мащаб, така и в чужбина. Днес се счита, че блус музиката е една от най-важните стъпки в музикалната еволюция, силно повлиявайки създаването на жанрове като рока, джаза, хип-хопа и други.

В този текст ще ви представим пет от най-запомнящите се блус парчета на всички времена. А вие обичате ли блус?

5. Албърт Кинг – „Born Under A Bad Sign“

Песента носи името на един от албумите на легендата Албърт Кинг, като въпросният албум се превръща в един от най-важните за жанра през 60-те години на миналия век. Парчето „Born Under A Bad Sign“ ще се окаже вдъхновение за множество други артисти, които ще му направят собствени кавъри през годините. Песента е включена в Залата на славата на блуса през 1988 година, което е още едно признание за таланта на Албърт Кинг.

4. Фреди Кинг – „I’m Tore Down“

И до днес Фреди Кинг е считан за един от създателите на блус-рок – един от поджанровете на блус музиката. За него можем да кажем, че е силно вдъхновение за бъдещи легенди като Ерик Клептън, Карлос Сантана, Кийт Ричардс, Стиви Рей Вон и други. През 1961 година Фреди издава един от големите си хитове – „I’m Tore Down“, част от албума Freddy King Sings. Впоследствие самият Ерик Клептън ще изрази почитта си към Фреди Кинг, правейки кавър на тази песен.

3. Мъди Уотърс – „Hoochie Coochie Man“

Мъди Уотърс е още едно име от историята на блуса, което не се нуждае от представяне. Той издава парчето „Hoochie Coochie Man“ в средата на 50-те години. Песента е от важно значение за музиката заради т.нар. „stop-time riff“, който Мъди Уотърс прави на своята китара. Впоследствие тази техника ще бъде използвана и за множество други важни парчета. През 2004 година САЩ решава да запази парчето в Library of Congress’ National Recording Registry, за да бъде съхранено за поколенията.

2. Джими Хендрикс – „Red House“

„Red House“ на Джими Хендрикс е песен, която, в зависимост от версията, която слушате, може да достигне до дължина от цели 13 минути. Много музикални историци се шегуват, че това е едно от парчетата, в които Хендрикс най-нагледно показва, че е истински бог на китарата. И до днес тази песен е сред любимите на всички фенове на музиканта, който, за огромно съжаление, си отива от този свят на едва 27-годишна възраст през 1970 година.

1. B.B. King – „The Thrill Is Gone“

С невероятна кариера, продължила пет десетилетия, B.B. King е считан за може би най-голямата фигура в историята на блус музиката. Неговият индивидуален стил „B.B. honk“, отнасящ се до работата с китарата и произнасянето на фразите, е считан за един от най-разпознаваемите за жанра изобщо. През 1970 година B.B. King издава една от най-паметните си композиции – „The Thrill Is Gone“. Това е песента, която го изстрелва към върховете на славата, а също така и повлиява на множество бъдещи артисти.