Soundtrack.bg
джони кеш

6 неща, които може би не знаете за Джони Кеш

Джони Кеш е фигура, която не се нуждае от представяне сред феновете на музиката. Превърнал се в истинска легенда в жанрове като кънтри, рокендрол и блус, Джони Кеш оставя след себе си огромно количество произведения, като продажбите на албумите му надминават цифрата от 90 милиона. Американецът е носител на двуцифрен брой награди „Грами“, а през 1992 година е приет в Залата на славата на световния рокендрол.

Джони Кеш умира през 2003 година на 71-годишна възраст в Нешвил, но легендата му продължава да живее и до днес. Благодарение и на многото стрийминг платформи, все повече млади хора имат възможността да се запознаят с музиката му и да почерпят от невероятния му магнетизъм.

В тази статия ще ви представим шест факта за Джони Кеш, които е възможно да не сте знаели до момента.

Джони Кеш не е истинското му име

Много фенове не знаят, но Джони Кеш всъщност е роден с името Джей Ар Кеш (J.R. Cash). Известно е, че родителите на бъдещия музикант не са имали съгласие относно името му. Майка му е искала да се казва Ривърс, докато баща му е искал да го кръсти Джей Ар. По това време в САЩ не е било никак странно деца да се кръщават с инициали, особено в южните щати.

Джей Ар обаче е задължен да си избере по-стандартно име, когато се присъединява към Въздушните сили на САЩ през 1950 година. Тогава той решава да се прекръсти на Джон, а останалото вече е история.

Любопитното е, че Кеш (Cash) е истинската фамилия на музиканта. Когато той се запознава с продуцента Сам Филипс, последният решава, че това е измислена от Джони фамилия, за да звучи по-готино. Всъщност това е старо фамилно име на родата му, което може да бъде проследено чак до далечна Шотландия.

Помогнал е да се изкопае гроба на брат му

Когато е само на 12 години, Джони Кеш изживява истинска лична трагедия. Той силно се възхищава на своя брат Джак, който е с две години по-голям от него и е може би най-близкият му човек. Джак обаче загива трагично след инцидент с машина за рязане на дърва.

Сестрата на Джони – Джоан разказва, че в деня на погребението на Джак, Джони е отишъл по-рано на гробищата и е помогнал на гробарите да изкопаят гроба на брат му.

Известно е, че след смъртта на Джак, Джони Кеш става далеч по-затворен в себе си, което вероятно подсилва творческата му енергия. Той започва да прекарва повече време сам, отдавайки се на писане на истории и рисуване.

Купува първата си китара в Германия

Както добре знаем, китарата е любимият инструмент на Джони Кеш – неговото най-силно творческо оръжие. Музикантът купува първия си инструмент по времето, в което той служи във Въздушните сили. Докато е командирован в Германия, Кеш успява да закупи първата си китара.

Американецът веднага започва да свири сред колегите си войници, а с няколко от тях дори стартира собствена банда – Landsberg Barbarians. Тогава започва и активно да пише песни, включително измисляйки първата версия на бъдещия си голям хит „Folsom Prison Blues“.

Джони Кеш е имал и литературен талант

Кеш е известен с музиката си, но като нищо той е можел да се фокусира и върху литературата. Музикантът е обожавал да пише, като първата му публикувана творба се казва „Hey Porter“ и е представена пред читателите на Stars and Stripes – вестникът, който се чете от хората, служещи във Въздушните сили.

Впоследствие Джони ще напише две автобиографии – Man in Black и Cash: The Autobiography, но много хора не знаят, че той е автор и на роман. През 1986 година той издава романа Man in White, който представя измислен сюжет за шест години от живота на апостол Павел. Идеята за книга е израз на засиленото любопитство, което Джони Кеш започва да изпитва към Библията през 80-те години на миналия век. Книгата явно е била добра, защото романът получава някои положителни отзиви.

Бил е арестуван 7 пъти

Известно е, че Джони Кеш е обичал да изпълнява песните си в затворите, а два от най-добре продаваните му албуми са записани именно в такива ситуации – Johnny Cash at Folsom Prison през 1968 и Johnny Cash at San Quentin година по-късно.

Самият Кеш обаче също си е имал проблеми със закона, като дори е прекарвал няколко вечери зад решетките. Може би най-известният му арест се случва в Ел Пасо през 1965 година, когато той пресича границата, за да си купи амфетамини от Хуарес. Не е тайна, че през 60-те години Кеш е бил силно зависим от тях. Музикантът е арестуван, тъй като в багажа му са открити над 1000 различни таблетки.

Иначе музикантът има арести са инциденти като пиянство на публично място, безразсъдно шофиране и дори незаконно бране на цветя, колкото и абсурдно да звучи това.

Вокалният му педагог го е посъветвал да спре да взима уроци

Като дете Джони Кеш расте под силното влияние на госпел музиката, която представлява основното му музикално влияние. Майка му е била навътре с музиката и е можела да свири на китара и пиано. Тя решава да окуражи интереса на Джони към музиката и дори успява да задели пари за персонални уроци по пеене. Неговият вокален педагог обаче го съветва да спре да посещава уроци, тъй като е имал „уникален начин на пеене“, който не трябвало да се променя. „Никога не позволявай на никого да промени начина по който пееш“, е казал учителят на своя ученик