Soundtrack.bg

Музиката на Rage Against the Machine е саундтракът на протестите

Убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицейски служител отприщи вълна от масови протести първо в САЩ, а след това и в доста други държави по земното кълбо. Движението Black Lives Matter отбеляза нов подем, а хора от различни раси се застъпиха за чернокожите в битката им за социални права. Множество популярни личности подкрепиха протестите и тяхната кауза, въпреки че не липсваха и противоположни мнения.

Истински възход отбелязва и музиката на Rage Against the Machine – една от бандите с най-силни политически послания в историята. Групата трябваше да се завърне със серия от концерти през тази година, но пандемията от коронавирус промени плановете им.

Изключителен успех обаче отбелязват записите на RATM покрай специфичната политическа обстановка в момента. С цели 62 процента са се увеличили слушанията на американската банда, като цифрите продължават да се покачват. Според материал на Billboard, който взима предвид данните до 11 юни, стриймовете на Rage Against the Machine са достигнали цифрата 11.1 милиона слушания само в Съединените щати. С това е отбелязано 15% подобрение спрямо предходната седмица.

Музиката на RATM сякаш е създадена за настоящата ситуация. Една от най-популярните песни на бандата е „Killing In the Name“, която е вдъхновена от известната проява на полицейска бруталност над Родни Кинг в Лос Анджелис през 1992 година. Тогава случилото се води до едни от най-бруталните сцени на безредици в историята на града. Именно това парче бе сред най-слушаните в последно време, откакто полицейски служител уби Джордж Флойд.

Китаристът Том Морело пък се забърка в куриозни ситуации по отношение на своето присъствие в Twitter. Музикантът с изненада разбра, че има „фенове“ на Rage Against the Machine, които едва сега откриват, че това всъщност е банда с изключително силни политически позиции. Морело бе принуден на няколко пъти да напомни, че това е самата есенция на бандата, макар и странно защо, много хора да не го бяха осъзнавали до момента.