Soundtrack.bg

Изглежда ли предрешена съдбата на Церсей Ланистър?

Последният епизод на „Игра на тронове“ може би ни издаде какво ще се случи и с Церсей Ланистър.

Последният епизод на „Игра на тронове“ определено бе изключително силен, тъй като станахме свидетели на голямата Битка за Зимен хребет, в края на която Краля на нощта бе посечен от Аря Старк. Така армията на мъртвите вече официално е история, алиансът между Денерис и Севера постигна знаменита победа.

Нищо обаче не е свършило, защото „играта на тронове“ тепърва започва.

Както стана ясно от промото на следващия епизод, сега пред Денерис, Джон и останалите стои нов силен враг, а именно – владетелката на Кралски чертог Церсей Ланистър. Тя вече се сдоби със собствена армия, след като Юрон Грейджой ѝ осигури армията на Златната дружина. Сега Церсей изглежда по-силна отвсякога, особено имайки предвид и факта, че Денерис и Севера понесоха тежки загуби по време на битката с мъртвите.

Няма как обаче да не се зачудим, дали именно Церсей няма да бъде следващата голяма жертва на Аря Старк.

Всичко тръгва от онова, което Мелисандра каза на Аря по време на предишния епизод. Тогава Червената жрица припомни какво е казала на Аря още преди време, а именно – че тя „завинаги ще затвори кафяви, сини и зелени очи“.

Ясно е, че в случая сините очи са тези на Краля на нощта, който вече бе съсечен. Кафявите очи принадлежаха на Уолдър Фрей, който също стана жертва на уменията на Аря. Кой обаче е врагът със зелените очи?

Очевидният отговор тук е Церсей Ланистър, която е именно със зелени очи. Не е тайна, че именно тя оглавява „списъка“ на Аря от хора, които тя цели да убие. А поне засега, младата Старк е доста ефективна по отношение на хората, на които иска да отмъсти.

Повечето очаквания са, че Церсей няма да оцелее до края на шоуто. Има обаче и друга силна теория за нейната кончина, според която нейният екзекутор ще бъде не кой да е, а собственият ѝ брат – Джайм.

Всичко тръгва от старото пророчество на Маги Жабата, според която Церсей ще бъде убита от т.нар. „valonqar“, което на древния език на Валирия означава „по-малък брат“. Дълго време Церсей мисли, че това ще бъде Тирион, което обяснява ненавистта ѝ към него. Имайки предвид обаче начина, по който пътищата на Церсей и Джайм се разделиха, не би било никак учудващо, ако именно Джайм е „valonqar“, който ще сложи край на живота на Кралицата.