Soundtrack.bg

Защо всичко водеше именно към този финал на Битката за Зимен хребет

Внимание! Текстът съдържа СПОЙЛЕРИ!

Епизод 3 от сезон 8 на “Игра на тронове” безспорно беше един от най-очакваните до момента. Битката за Зимен хребет ни беше обещавана като една от най-епичните, които сме виждали и смеем да твърдим, че Беньоф и Уайс не ни разочароваха – определено си личи отдадеността на целия екип, който заснема мащабните сцени за цели 55 нощи.

Три минаха, три остават. Най-голямо вълнение в епизод 3 предизвика убийството на Краля на нощта. Всички се чудихме дали това изобщо ще се случи и дали всъщност няма Белите бродници да победят и да поемат на Юг, спекулираше се дори, че по някакъв начин Церсей би могла да се съюзи с Краля на нощта. Но това не се случи. Той достигна до своя финал, но една от големите изненади беше неговият убиец.

Мнозина вярваха, че Джон Сноу ще предизвика края му. Други бяха убедени, че Денерис и драконите ѝ ще унищожат него и армията му. Трети отиваха дори по-далеч, предричайки, че Бран ще бъде този, който ще го заличи завинаги. И всъщност те се оказаха най-близо, защото ролята на Триоката врана за убийството на Краля на нощта е наистина голяма. Но за това: после.

Героят, който заби камата от валирианска стомана в Нощния крал, беше Аря Старк. И в настоящия материал ще разгледаме всички подсказки, които ни водеха към тази развръзка, но мнозина от нас не са ги забелязали.

Да започнем отначало. Аря е единственият герой в сериала, която сякаш през целия си живот е подготвяна да бъде професионален убиец. Още като дете тя има нескрит интерес към мечовете и благодарение на него среща Сирио Форел – някогашен “първи меч” на Браавос и неин пръв учител. Той е този, който я учи на техники, непознати в Седемте кралства. Учи я не просто да върти меча, а да танцува с него. Учи я да стъпва тихо като котка – умение, което ѝ позволи да се промъкне незабелязано покрай Белите бродници до Краля на нощта и да го убие.

Когато напуска Кралски чертог, Аря успява да оцелее по опасните пътища на Вестерос, докато пътува с различни придружители. Прекарва много време с Хрътката, който също е добър боец, макар че едва ли лично от него е научила твърде много. Но все пак.

Озовавайки се в Браавос, тя попада в Къщата на Черното и Бялото, където започва да служи на Многоликия бог. Там тя се учи да бъде Никоя, а когато зрението ѝ бива отнето, се научава да се бие, използвайки останалите си сетива. Не на последно място: там усвоява изкуството да използва чужди лица – умение, което видяхме да прилага върху рода Фрей и за което се питаме дали ще видим отново.

Завръщайки се в Зимен хребет, в края на сезон 7 Аря получава от Бран камата, с която бе направен опит той да бъде убит в сезон 1. Кама от валирианска стомана, за която отдавна ни се намеква, че има сериозна роля в сериала. Подобна на нея (или може би същата) виждаме изрисувана в книга от Цитаделата, когато Сам търси информация за Белите бродници и става ясно, че е принадлежала на Егон I Завоевателя – представителят на рода Таргариен, който обединява Седемте кралства.

В епизод 3 на 8 сезон има няколко намеквания, че именно Аря ще изиграе решаваща роля в спасяването на Вестерос. Когато Мелисандра се появява, тя вижда Аря и погледите им се засичат за няколко секунди. След това Берик, който неколкократно е връщан от смъртта, жертва живота си, за да спаси Аря, с което разбираме, че именно това е била неговата мисия. Когато след това Аря отново среща Мелисандра, жрицата ѝ казва, че ѝ е предопределено да затвори много очи – кафяви, зелени, сини.

И накрая, обединявайки всичко това – умението да стъпва тихо като котка, липсата на страх, жертвоготовността и бойния дух, Аря се оказва човекът, който с един точен удар убива Краля на нощта и спасява Седемте кралства от Армията на мъртвите и Белите бродници.

Въпросът сега е дали ще успее да изпълни Списъка си, в който Церсей присъства от дълги години. И дали са нейни зелените очи, които ще затвори завинаги.