Soundtrack.bg
кристофър нолан

Кристофър Нолан в търсене на завладяваща идея за филм на ужасите

Кристофър Нолан споделя, че желае да направи филм на ужасите, при условие че идеята за него е “наистина изключителна”.

В четвъртък (16 февруари) в Британския филмов институт (BFI), намиращ се в Лондон, режисьорът на филма „Опенхаймер“ взе участие в събитие тип беседа, което беше напълно продадено.

Интересен въпрос бе зададен от публиката, а именно дали режисьорът се е замислял някога да работи по хорър филм. Нолан отговоря (чрез Variety), че със сигурност лентата му “Опенхаймер” има елементи на ужаси, обвързани с тематика на продукцията му. 

За него филмите на ужасите са много интригуващи и зависят от доста кинематографични техники. Кристофър заявява с интерес, че в даден момент с удоволствие би работил по хорър филм, особено след като в такъв жанр редовно присъстват интуитивната реакция и отношение, които той счита за основополагащи.

Той смята, че един наистина добър хорър филм има нужда от изключителна идея. А те на свой ред са малко и се срещат рядко. Той разказва, че на този етап не е открил история, която да е подходяща за това начинание.

Според киномайсторът хорър жанрът е доста интригуваща материя от гледна точка на киното и че е един от малкото жанрове, в които студиата правят много филми на ужасите. Те имат много мрачни моменти и много абстракция. Притежават много от нужните качества, които Холивуд обикновено избягва да включва в своите продукции. Нека не забравяме обаче, че  все пак това е жанр, в който това е допустимо.

В „Опенхаймер“ има хорър елементи, смята Кристофър Нолан

 

Продължавайки разговора, Нолан също така разширява и идеята за експериментиране с жанра, като отбелязва как средата на „Опенхаймер“ представя „много тежки“ елементи на обир, докато третото действие е съдебна драма. 

Нолан споделя още, че причината да се спре на тези два жанра за тези категории, е че те са масови жанрове. В тях диалозите и хората, които разговарят помежду си, сами по себе си са динамични и увлекателни за зрителя. Режисьорът разказва също, че жанрът е доста интересен за оформяне и че може да се експериментира с него. Това обаче не би било възможно, ако филмът е от друг тип жанр.

Този уикенд Кристофър Нолан и филмът му “Опенхаймер” получиха отличия в 77-те филмови награди на Британската академия (BAFTA) за най-добър филм, най-добра режисура, най-добра филмова музика, най-добър актьор в главна роля за Килиън Мърфи и най-добър актьор в поддържаща роля за Робърт Дауни Джуниър. 

Филмът, режисьорът и членовете на актьорския състав също са силни фаворити за победа в съответните си категории на Оскарите през месец март 2024 г.

Soundtrack.bg

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.