Soundtrack.bg

Едуард Нортън откри, че предците му са били робовладелци

Холивудската звезда Едуард Нортън призна, че се чувства не особено удобно от факта, че неговите предци са били робовладелци. Актьорът от „Боен клуб“ разбра наскоро за този факт и признава, че той не му доставя особено голямо щастие.

За да бъдем по-конкретни, предците на актьора са притежавали цели семейства от роби, включително пет малки момиченца. Нортън разбра за това по време на шоуто на PBS Finding Your Roots, по време на което известни личности разбират неудобни истини от своето минало.

По време на епизода с Едуард Нортън, на актьора е показана снимка, показваща двама родители с децата им на възраст между 4 и 10 години. Тогава водещият Хенри Гейтс-младши казва на актьора, че неговите предци са притежавали това семейство като лични роби. И го пита – „Какво е чувството да разбереш това?“

Тук Едуард Нортън отговаря: „Краткият отговор е, че тези неща те карат да се чувстваш неудобно. И така би трябвало да бъде. Всички би следвало да се чувстват неудобно от това. Това не е присъда за теб и твоя живот, но присъда за историята на тази страна. Това трябва да се знае“.

Едуард Нортън в класиката „Боен клуб“

Той добавя: „Когато видиш тези деца, които са роби, просто ти се иска да умреш“.

Подобна история крие и актьорът Бенедикт Къмбърбач, за когото се знае, че неговите предци също са били робовладелци. И по-конкретно – един от неговите прадядовци Джошуа Къмбърбач е притежавал цяла робска плантация в Барбадос през 18-и век. Той е разполагал с над 250 роби, което е наистина впечатляваща бройка в случая. Това доведе до реакция от страна на властите в Барбадос, които обявиха, че стартират процедура по искане на репарации от целия род Къмбърбач.

Разбира се, малко вероятно е фамилията Къмбърбач да изплати големи репарации за нещо, случило се преди няколко века, но в крайна сметка това е част от нейната история.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.