Soundtrack.bg

Почина актрисата, изиграла Оракула в „Матрицата“

Почина актрисата Мери Алис, която изигра Оракула във филма „Матрицата: Революции“, бе съобщено днес.

Алис е издъхнала в своя апартамент в Манхатън, като кончината ѝ бе потвърдена от полицията на Ню Йорк. Причина за смъртта ѝ не бе потвърдена, а възрастта ѝ бе съобщена по различен начин на няколко места – 80, 85 и 86. Според профила ѝ в Уикипедия, тя е била на 85 години в деня на смъртта ѝ.

Мери Алис изигра Оракула в третия филм от „Матрицата“ – „Революции“. Нейният персонаж е един от най-запомнящите се в поредицата, като Оракула е един от хората, които предават мъдрост на главния протагонист Нео.

Нейната кариера обаче далеч не се изчерпва с „Матрицата“. През 1987 година тя печели награда „Еми“ за постановката Fences. Играе и в популярния сериал на NBC A Different World, където изпълнява ролята на Лети. Част е още от сериала на HBO Laurel Avenue и To Sleep With Anger от 1990 година. През 1993 година печели награда „Еми“ за ролята си в драматичния сериал I’ll Fly Away.

Мери Алис в ролята на Оракула

Актрисата Виола Дейвис написа в социалната мрежа: „Почивай в мир, Мери Алис… оригиналната Роуз Максън. Ти бе една от най-великите актриси на всички времена. Благодаря ти за работата ти, вдъхновението и за Роуз. На добър път, кралице!“

„Матрицата: Революции“ е третият филм от популярния sci-fi франчайз и излезе на голям екран през 2003 година. През миналата година видяхме и четвърти епизод от поредицата – „Матрицата: Възкресение“, където титулярите Киану Рийвс и Кари-Ан Мос отново се върнаха в ролите си на Нео и Тринити. „Възкресение“ обаче не се представи никак добре в боксофиса, заработвайки едва 157.3 милиона долара при бюджет от 190 милиона. Имайки предвид тези резултати, надали можем да се надяваме, че в бъдеще ще видим и пети филм от „Матрицата“. По всичко изглежда, че поне в този формат, историята е приключила, а Лана Уашовски надали ще се осмели да стартира проект и за пети филм.