Soundtrack.bg

Джейм Дийн Брадфийлд от Manic Street Preachers: Завиждам на Nirvana заради Nevermind

Светът на музиката продължава да отбелязва 30 години от създаването на Nevermind на Nirvana – един от най-влиятелните албуми в историята на рок музиката. Бандата от Сиатъл издава култовия си албум през септември 1991 година и завинаги променя играта в този жанр.

Джейм Дийн Брадфийлд от Manic Street Preachers също се включи сред известните музиканти, които споделят своите спомени и чувства относно Nevermind. Той призна, че дори завижда на сиатълската група заради създаването на толкова съвършен албум.

Говорейки пред NME, Брадфийлд заяви: „Когато слушам Nevermind, винаги си казвам – „Боже, това е просто невероятно“. „Lithium“ е песента, която харесвам най-много. Когато чуеш това парче, просто знаеш, че всички от групата гледат един към друг и си казват „Ние наистина знаем какво правим“.

„Наистина красив момент е когато сам знаеш, че всичко се получава както трябва. При Manic Street Preachers подобна песен е „The Holy Bible“ – още в студиото разбрахме, че сме ударили десетката с нея“.

Джейм Дийн Брадфийлд имаше доблестта да си признае, че в миналото е говорил и някои тъпотии за Nirvana.

„В миналото съм казвал някои наистина глупави неща за Nirvana, но дълго време им завиждах заради „Nevermind“. И мисля, че винаги ще е така. Едно от най-трудните неща за постигане е да създадеш наистина велик рок албум“.

Метъл легендата Кори Тейлър също е сред хората, които споделиха спомени за Nevermind. Пред медиите Кори обясни: „Когато си набавих този албум за първи път, мисля че го износих за около шест месеца. Буквално седнах и се научих да свиря на китарата абсолютно всяка песен от него. Научих се и как да пея всяко едно от парчетата“.

Nevermind е вторият студиен албум на Nirvana. Записът достига №1 в класацията Billboard 200 и безпроблемно продава по 300 000 копия на седмица. Музикалните журналисти са единодушни, че този албум е сред водещите причини за популяризирането на грънджа и алтернативния рок като цяло.