Soundtrack.bg

Стотици килограми боклук беше събран на екологичната кампания „Пчелен мед за смет“

На 19-ти септември на територията на Борисовата градина успешно се проведе екологичната инициатива „Пчелен мед за смет“. Мисията на кампанията бе да насърчи повече жители да се включат в почистването на природния парк, като по този начин заостри гражданското внимание към нарастващия проблем с отпадъците. 

Борбата с излишния боклук, неправилното му изхвърляне, и негативното влияние, което оказва върху климата, се превърнаха във вечно съпътстващи новините теми, както в страната, така и в целия свят. Благодарение на все повече екологични инициативи, които превръщат почистването в развлекателно събитие, съпроводено от награди и споделени емоции, важна информация за правилното сепариране на боклука достига до по-голям брой хора. 

Участието в подобни обществени каузи повдига гражданския дух, а освен възторжено колективно настроение, септемврийската кампания „Пчелен мед за смет“, осъществената с подкрепата на Бритиш Американ Табако, постигна и страхотни резултати.

Участниците бяха стимулирани да съберат поне 100 грама боклук, срещу които получават едно бурканче пчелен мед, но очакванията на еко инициативата бяха радостно надминати, когато само за час и половина събраните отпадъци възлизаха на стотици килограми. Този позитивен резултат отеква в идеята, че съединението наистина прави силата, и с общи усилия и уверени крачки можем да променим своята реалност към по-добро. 

Кампанията протече динамично и организирано, като започна с поставянето на арки за СТАРТ при Сектор А и за ФИНАЛ при Сектор Б. С оглед на състезателната концепция на инициативата, почетна стълбичка бе подготвена на сцената, готова да посрещне еко победителите. 

Цялостната логистична картина на събитието включваше пет пункта, оборудвани с маси, брандирани фланелки, шапки, гумени ръкавици и кутии за събиране на боклук, поставени пред арката СТАРТ при сектор А. След арката ФИНАЛ при сектор Б се подредиха 5 пункта за приемане на боклуци, оборудвани с маси, кантари, таблици за вписване на участниците, бурканчета с мед и големи найлонови торби за боклук, чакащи да обработят данните от събраното количество.

За да бъде преживяването още по-мотивиращо, комисията от Парк-театър „Борисова градина“ заедно с Бритиш Американ Табако анализираха резултатите от кампанията и отличиха първите трима доброволци, събрали най-много боклук. На шампиона бе присъдена купа, а неговите подгласници се сдобиха с медали. В допълнение към тези призове за добре свършена работа, победителите получиха и билети за театрален спектакъл, който ще се проведе на лятната сцена в Парк-театър „Борисова градина“. 

Най-големият победител, разбира се, бе красивият столичен парк, а всички участвали в почистването му, бяха наградени с фланелка, шапка, ръкавици и кутия за събиране на боклук. 

Доброволците събираха боклук по точно указани маршрути, обхващащи района от Парк-театър „Борисова градина“ до Езерото с лилиите. Важно е да се отбележи, че всички участници спазваха минимум метър и половина разстояние, съобразно въведените противоепидемични мерки, и бяха инструктирани да се движат само еднопосочно.

Успешното приключване на столичното екологично събитие ни оставя с надежда, че опазването на околната среда отново ще заеме челна позиция в съзнанието и всекидневието на българските граждани. Популяризирането на благородната мисия за един по-чист град може да бъде лесно, когато всеки човек приеме, че промяната идва първо отвътре.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.