Soundtrack.bg
Стивън Спилбърг

Стивън Спилбърг е оптимист, че киното няма да умре

Легендарният филмов режисьор Стивън Спилбърг е уверен, че кино салоните няма да загинат, въпреки възхода на стрийминг платформите и пандемията от COVID-19.

Времената са критични за тази индустрия, а големите компании, предлагащи кино изживяване, търпят солидни загуби. В свое есе за Empire обаче Спилбърг написа, че очаква в даден момент хората да се върнат в кината. Той е на мнение, че гледането на филм в киносалон предлага емоция, която няма как да бъде заменена от стриймването у дома, например.

„В днешната криза, киносалоните са затворени заради или силно ограничени поради глобалната пандемия. Аз обаче имам надежди, граничещи с увереност, че когато е напълно безопасно, хората отново ще се върнат в кината“, пише Спилбърг.

Големият режисьор добавя: „В киносалона гледаш филм със своите близки, но и с напълно непознати хора. Това е магията, която усещаме, когато излизаме да гледаме филм, отидем на концерт или на комедийно представление.“

„Ние не знаем кои са тези хора, които седят около нас, но когато даденото преживяване ни накара да плачем или да се смеем, или просто да се замислим, а светлините светнат и напуснем местата си, тези хора вече не ни изглеждат като напълно непознати“.

Стивън Спилбърг е на мнение, че гледането на филми в киносалони създава чувство за общност между иначе непознати  хора.

„В киносалоните ние се превръщаме в общност – по сърце и дух, само защото сме споделили няколко часа от живота си, радвайки се на това силно изживяване. Този малък времеви интервал в киното не заличава нашите различия – расово, полово, класово или политически, но нашият свят сякаш става по-малко разделен, по-малко разпокъсан. Непознати се смеят, плачат и скачат от местата си заедно, по едно и също време“.

„Няма нищо по-могъщо от това да се радваме заедно на изкуството“, казва още един от най-великите кино режисьори на всички времена.

Ние също се надяваме, че скоро COVID-19 пандемията ще остане в историята, а ние отново ще се радваме на подобни изживявания както преди.

Soundtrack.bg

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.