Soundtrack.bg

Спайк Лий за Тръмп: Историята ще го запомни като Хитлер

Култовият американски режисьор Спайк Лий сравни бившия вече президент на САЩ Доналд Тръмп с диктатора и лидер на Нацистка Германия Адолф Хитлер.

Лий бе ангажиран да даде реч по време на наградите на филмовите критици на Ню Йорк, като самата реч е била записана на 6 януари – денят, в който привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия.

На самите награди Спайк Лий спечели статуетка за късометражния си филм „Ню Йорк, Ню Йорк“, заснет по време на пандемията от коронавирус. Режисьорът, който е известен със силната си социална позиция по множество въпроси, коментира събитията в Капитолия и заяви, че САЩ имат нуждата да се обединят и да преодолеят кръстопътищата, пред които стоят.

„Това е много, много тъжен ден в историята на Америка“, заяви Спайк Лий, добавяйки: „В момента се намираме на кръстопът… надявам се всички да са в безопасност. Това не е игра…“

„Този президент, Agent Orange, ще бъде запомнен от историята рамо до рамо с хора като Хитлер. Хората, които го подкрепят, също ще се озоват на погрешната страна на историята“.

През ноември Спайк Лий бе заснет как празнува на улицата победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп в президентските избори. Той отвори бутилка шампанско сред останалите празнуващи и не се притесняваше да изрази щастието си.

В едно от скорошните си интервю Лий отново засегна темата „Тръмп“, казвайки: „Независимо колко лоши неща казваме за Agent Orange, още по-лошо е, че има 70 милиона американци, които са гласували за този човек. Това са 70 милиона души, които са окей с президент, който казва, че всички мексиканци са изнасилвачи, убийци и наркодилъри. Това са 70 милиона души, които са окей с президент, който разделя новородени от майките им, все още кърмещи ги.“

Вокалистът на System of a Down Серж Танкян също не се посвени да сподели мнението си за Тръмп, казвайки: „Никога досега не сме имали толкова скапан президент“.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY