Soundtrack.bg

Единственият оцелял модел на акулата от „Челюсти“ намери място в Музея на филмовото изкуство в Лос Анджелис

Ако се чудите къде ли в днешно време се намира акулата от филма „Челюсти“, можете да бъде спокойни, че няма да я срещнете на нито един плаж. Единствената оцеляла акула от филма и по-точно нейният модел беше инсталиран в Музея на филмово изкуство в Лос Анджелис, който ще отвори врати през април 2021 година.

Оцелелият във времето модел на акулата от „Челюсти“ (1975) може да бъде спокойно наречен един от главните герои в трилъра на пробиващия по онова време млад режисьор Стивън Спилбърг. Действието в „Челюсти“ се развива около преследването на акула-човекоядец, всяваща страх по крайбрежието на остров Амити. Филмът е признат за един от най-популярните в историята на киното не само заради приходите, които донася, но и с факта, че е най-големият летен блокбастър, постигнал успех едновременно в хиляди киносалони. Именно „Челюсти“ допринася признание за Стивън Спилбърг като един от най-влиятелните кинодейци и в същото време филмът остава обект на възхищение към магията на филмовото изкуство в последните 45 години.

Разбира се вниманието около „Челюсти“ се фокусира върху най-любимия момент – този с акулата, дебнеща жертвите си във водата

Много критици на филма смятат, че неопитността на Спилбърг в онзи момент и недоверието на екипа в способностите на младия режисьор прави трудно откъм логистика снимането на сцените в открити води. Доказателство за това е, че камерите били повредени от водата, а актьорите постоянно развивали симптоми на морска болест. Настояването на Спилбърг да бъдат използвани макети на акули довело до излизането от строй на три модела на морския хищник, който по-късно били захвърлени на произвола на океанските води.

Четвъртият и последен модел на акулата от „Челюсти“ оцелял и сега се намира в Музея на филмовото изкуство в Лос Анджелис. След като успял да пребъде след всички изминали десетилетия, екип от специалисти по специални ефекти опаковали акулата в стъклопласт и я настанили в музея.

Акулата е най-големият предмет в цялата колекция в музея и ще виси във въздуха, за да се вижда от всички страни

Хищникът от „Челюсти“ бил толкова огромен, че не можело да бъде напъхан в асансьорите на сградата. Затова подготвяната за среща с посетители реставрирана акула било необходимо да се транспортира с помощта на кран.

The Academy Museum announced today that it has accepted into its collection a major gift of the sole surviving full-scale model of the 1975 Jaws shark, donated by Nathan Adlen