Soundtrack.bg

За 11-и път: Не пуснаха под гаранция убиеца на Джон Ленън

Убиецът на Джон Ленън Марк Дейвид Чапман отново не успя да излезе на свобода. За 11-и път на Чапман му бе отказано пускането под гаранция, но важното е, че той не спира да опитва.

Името на Марк Дейвид Чапман завинаги остана в историята на 8 декември 1980 година, когато той простреля фатално фронтмена на The Beatles пред апартамента му в Манхатън, Ню Йорк. На 19 август Чапман е опитал за 11-и пореден път да си издейства пускане под гаранция, но интервюто му с официалните лица отново не завърши с успех за него. Той е вече на 65 години и продължава да излежава присъдата си в Wende Correctional Facility, източно от Бъфало.

Фанатично настроен спрямо личността на Джон Ленън, Марк Дейвид Чапман прострелва британския музикант към 22:50 часа местно време пред апартамента му в Манхатън. Това се случва съвсем скоро след като Джон Ленън дава автограф на бъдещия си екзекутор, подписвайки за него копие на албума Double Fantasy. Един от най-подтискащите детайли около убийството е реакцията на самия Марк Дейвид Чапман. Вместо да се опита да избяга, той остава на местопрестъплението и започва да чете книгата „Спасителят в ръжта“ на Джеръм Селинджър. Впоследствие става ясно, че Чапман е бил силно вдъхновен от протагониста в „Спасителят в ръжта“ Холдън Колфийлд. Също така става ясно, че той е бил силно ядосан от някои от изявленията на Ленън, като например това, че The Beatles са „по-популярни и от самия Иисус Христос“.

Преди време Марк Дейвид Чапман заяви, че чувства „все повече и повече срам“ от постъпката си и от факта, че отне от света един от най-емблематичните музиканти и личности в историята.

Следващото изслушване на Марк Дейвид Чапман ще се състои през месец август 2022 година, когато той може да опита за 12-и път да излезе от затвора. Разбира се, имайки предвид евентуалния публичен отзвук, надали това някога ще се случи изобщо.

Soundtrack.bg

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.