Soundtrack.bg

Полша е първата държава, добавила видео игрите към училищната програма

Как ще ти стигнем поляците? Това е въпросът, който си задаваме, научавайки, че Полша е първата държава в света, добавила видео игрите към своята училищна програма. В случая става дума за играта This War of Mine, разработена от полското гейминг студио 11 bit.

Разкритието идва от организацията Spidor, която е член на ISFE (Интерактива софтуерна федерация на Европа) и представлява там полската гейминг индустрия. This War of Mine е изключително иновативна игра, различаваща се от всяко друго заглавие на военна тематика. Защо? Защото The War of Mine ви поставя в ролята на цивилен по време на война, а не в ролята на войник, както е в останалите случаи. В Полша са решили, че The War of Mine може да се разглежда като ценен източник на уроци в сфери като социологията, етиката, философията и историята.

Сюжетът в This War of Mine се развива в измисления полски град Погорен. Вашата задача е да контролирате различни цивилни и да оцелеете, използвайки в своя полза всичко, което успеете да откриете по различните нива. Заглавието често ще ви изправя пред трудни морални дилеми, при които ще трябва да вземете тежки решения. Сред основните цели на играчите е да се доберат до важни ресурси като храна и лекарства, както и да имат подслон.

Ръководителката на Spidor д-р Доминика Урбанска-Галанчак заявява: „За първи път в историята, видео игра ще бъде включена в списъка с препоръчителна литература за училищата. Доволни сме, че министърът на образованието и министър-председателят подкрепят и осъзнават важната роля на гейминга за културата, креативността, иновациите и дори образованието. Това е страхотен пример как видео игрите могат да помагат на образованието, разказвайки истории и повдигайки важни етични въпроси“.

Полша определено е държава, където геймингът се развива с яростни темпове. Най-добрият пример за това е студиото Projekt Red, което стои зад заглавия като The Witcher и предстоящата Cyberpunk 2077.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.