Soundtrack.bg

Джордж Клууни рекламирал кафе компания, използваща детски труд

Оказа се, че Джордж Клууни е рекламирал бранд за кафе, разчитащ на детски труд в производството си.

Холивудската звезда Джордж Клууни говори пред медиите след журналистическо разследване, установило, че той е имал рекламен договор с компания, използваща детски труд в преследване на печалби.

Става дума за производителят на кафе Nespresso, с която Джордж Клууни има сключен рекламен договор от доста време насам. Nespresso предлага кафе продукти с източници Бразилия, Коста Рика и Колумбия. Разследване на предаването Dispatches по Channel 4 установи, че Nеspresso използва нелегален детски труд във фермите, в които компанията произвежда своите продукти.

Това, разбира се, е сериозен удар по репутацията на Клууни, който бе принуден да пусне официално изявление до медиите. В него актьорът казва: „Когато този проект стартира преди седем години, знаехме, че е нещо голямо. Бях изненадан и натъжен да видя тази история. Очевидно бордът на компанията има сериозна работа, която трябва да свърши“.

Клууни добави: „Надявам се, че този репортер (Антъни Барнет) ще продължи да разследва тези условия на работа и ще продължи да ни известява, ако ситуацията не се подобри“.

От компанията Nespresso също отговориха на скандала. Говорител на бранда посочи, че компанията повече няма да закупува кафе от фермите в Гватемала, които бяха показани в репортажа на Channel 4. От Nespresso също така посочиха, че са стартирали собствено разследване, за да идентифицират кои точно са фермите, показани в материала. Те определиха използването на детски труд в случая като „неприемливо“.

Джордж Клууни все пак отправи комплименти по адрес на Nespresso, свързани с положителните неща, които компанията е успяла да свърши за кафе фермерите в различни точки на света.

„Nespresso успя да подобри животите на хиляди фермери по цял свят. Те рискуваха живота си, за да построят отново ферми в Южен Судан, прекарвайки година на място, за да помогнат и на фермерите в Пуерто Рико да ги изградят отново след урагана“.