Soundtrack.bg

Кори Тейлър: Стрийминг платформите не плащат достатъчно

Фронтменът на Slipknot и Stone Sour Кори Тейлър не е доволен от парите, които стрийминг платформите изплащат на музикалните артисти.

Фронтменът на Slipknot и Stone Sour Кори Тейлър сподели мнение, че музикалните стрийминг платформи плащат твърде малко на артистите. Тейлър даде интервю пред The Irish Times, споделяйки своето мнение по въпроса.

Платформи като Spotify, TIDAL и Apple Music вече доминират на пазара, а собствена платформа за музикален стрийминг пусна и YouTube. Според Кори Тейлър обаче, изпълнителите не получават адекватно заплащане за слушанията, които има на музиката им.

„Плаща ни се по-малко от пенита“, сподели Кори. Той продължи: „В САЩ приеха един конкретен закон (т.нар. Закон за модернизация на музиката, бел. ред.), но в момента той се обжалва. Надявам се, че всичко ще се нареди“.

Кори Тейлър посочи, че YouTube е компанията, която плаща най-малко на артистите. „При един милион стрийма в YouTube, ти получаваш около 400 долара. И това е просто малко скапана математика, която правя в главата си“.

„Хората не могат да живеят с тези пари, а и няма много артисти, които да достигат подобни цифри. Да не говорим, че и повечето от тези пари отива при музикалните лейбъли. Стрийминг платформите не искат да плащат на талантите, които пишат песните, но въпреки това стоят върху милиарди долари“.

„Те купуват цели сгради и завземат етажите, но въпреки това не искат да плащат на хората, които им правят парите. Това е ненормално. Трудно ни е по множество различни начини. Нещо трябва да се промени, но не зная какво точно“, каза още Кори Тейлър.

Американската метъл легенда разкри, че има приятели музиканти, които е трябвало да се откажат от дейността си, тъй като не са успявали да заработят достатъчно пари от стриймването на музиката им.

„Имам приятели, които трябваше да се откажат, независимо от факта, че бандите им бяха популярни. Те печелят повече пари, ако свирят в местния бар или нещо такова. Така можеш да спечелиш повече кинти, отколкото ако запишеш нов албум. Така, както е направено в момента, лейбълите прибират по-голяма част от парите“.