Soundtrack.bg

Само „Shape of You“ е донесла на Ед Шийрън повече от 7 млн. паунда в Spotify

Когато една единствена песен увеличи банковата ти сметка с повече 7 милиона…

Представяте ли си да напишете песен, която съвсем сама да ви донесе сериозна сума като 7 милиона паунда? Че даже и повече? Ед Шийрън вече си го представя, защото хитът му „Shape of You“ от 2017 година му е донесъл точно толкова пари, при това – единствено говорейки за стрийминг платформата Spotify.

„Shape of You“ е част от третия студиен албум на британския изпълнител, носещ името ÷ (Divide). Според данните, които бяха изнесени в публичното пространство, именно това е най-печелившото парче на последните години, поне от „pay per play“ гледна точка.

От излизането си до днес, „Shape of You“ е била слушана повече от 2.3 милиарда пъти в Spotify. Имайки предвид, че шведската стрийминг компания плаща на артистите по 0.0034 паунда на слушане на песен, то можете да включите калкулатора на вашия компютър или смартфон, и сами да направите сметката.

Ед Шийрън, разбира се, не е единственият музикален артист, забогатял сериозно благодарение на само едно парче.

Друг пример за това е хип-хоп звездата Drake. Канадецът е успял да се възползва максимално от популярността на песента му „One Dance“ в колаборация с Wizkid и Kyla. Това парче е слушано повече от 1.7 милиарда пъти в Spotify, което от своя страна е донесло на Drizzy повече от 6 милиона лири.

Сред останалите най-печеливши песни в Spotify са „Rockstar“ на Post Malone и 21 Savage, и „Closer“ на The Chainsmokers и Halsey. В Топ 10 попадат още артисти като Камила Кабейо, Джъстин Бийбър и Major Lazer.

Любопитен факт е, че друга песен на Ед Шийрън е също сред най-успешните във финансов аспект. Това е парчето „Perfect“, което му е донесло повече от 4.2 милиона лири.

Тук обаче е моментът да припомним, че в момента Ед Шийрън вероятно няма да успее да монетизира популярността си в Spotify. Причина за това е съдебно дело, което тече в момента, обвиняващо британеца в плагиатство.