Soundtrack.bg

„Мариан“ е най-добрият хорър, който сме гледали напоследък

Френският сериал „Мариан“ на Netflix успя истински да ни уплаши и изобщо не се шегуваме.

Хорърът е жанр, където лесно може да станеш банален, скучен и предвидим. В крайна сметка, вече сме виждали какво ли не под формата на страшни истории. Какво друго може да се измисли? Чудовища, духове, касапници – вече сме ги гледали всичките тези филми.

Френският сериал на Netflix „Мариан“ обаче ни се стори нещо различно и далеч по-добро от обичайното. Чисто като сюжет шоуто не предлага нещо свръхоригинално, но в случая изпълнението е това, което ни впечатли.

Създаден от Самуел Бодин и Куок Дан Тран, „Мариан“ разказва за млада френска писателка – Ема Ларсимон, която добива огромна популярност със супер успешна хорър поредица. В своите книги Ема пише вещицата Мариан, срещу която тя изправя своя протагонист Лизи Ларк. Когато обаче решава да убие Лизи и да сложи край на поредицата, Ема е принудена от демонична сила да се върне отново в своя роден град Елден.

Това, което разбираме почти веднага, е че самата Ема има установена дългогодишна връзка с Мариан, която я преследва в мислите и кошмарите ѝ. Именно Мариан е силата, която връща Ема обратно в Елден.

Едно от големите достойнства на „Мариан“ е фактът, че сериалът не разчита на леко баналните jump scares, макар и такива да не липсват, а на интелигентно и съдържателно развитие на историята. Разбира се, това е позволено и от факта, че говорим за сериал в осем серии, а не за филм от час и половина, което позволява по-сериозно разгръщане на сюжета.

С течение на времето ще почувствате един особен вайб, който ще ви напомни за „То“ на Стивън Кинг или Stranger Things. Говорим за това, че в Елден Ема се събира със своите приятели от детинство, които отново формират старата си банда. Вече заедно, те ще опитат да се справят заедно с могъщата сила на Мариан. Групата дори си има собствено име, както например бандата от „То“ наричат себе си „Losers club“. Не всичко в отношенията между тях е наред, защото миналото е оставило някои силни белези, които не са преодолени.

От самото пристигане на Ема в Елден, Мариан се развихря и бързо демонстрира силата си пред нея. Единственото желание на вещицата е Ема да не спира да пише, защото това ѝ дава особена сила и мощ в реалния свят.

Авторите на сериала се опитват да изградят един по-съществен образ на своя антагонист, в случая – Мариан. С течение на сериите ще разберете все повече детайли за Мариан – коя е тя, как и кога е умряла, как е установена връзката ѝ с Ема и т.н. Според сценария на шоуто, действието се развива в съвсем малко френско градче, което допринася допълнително за напрегнатата атмосфера. В определени моменти хорърът на шоуто ни стоварва удари най-вече в психологически аспект, но в други ставаме свидетели и на съвсем страшни сцени, които оказват влияние чисто визуално. Някои от зрителите биха казали, че на моменти „Мариан“ се насочва към границите на бруталното. Със сигурност това не е сериал за деца или хора с по-слаба психика.

Първият сезон на „Мариан“ стартира силно, протича силно и завършва силно. Без да издаваме спойлери, само ще кажем, че първият сезон на сериала завършва по такъв начин, че да отвори път за следващ. На този етап все още няма потвърждение дали Netflix ще нареди още поне един сезон на френската продукция. Със сигурност „Мариан“ бе приет отлично от потребителите на услугата, което личи от мненията, които се споделят в онлайн пространството. Понякога обаче платформи като Netflix взимат решения, които не съответстват с масовото мнение. Остава да почакаме и ще видим. Със сигурност обаче „Мариан“ е сред най-добрите хорър продукции, които сме гледали в последно време.