Soundtrack.bg

Бен Афлек ще режисира филм за геноцида на Леополд II в Африка

Бен Афлек ще режисира филм по книгата „Духът на Крал Леополд“, разказващ за зверствата на белгийския владетел в Конго.

Кои са хората, причинили най-много смърт в историята на човечеството? Поне ще се отнася до последните два века, за да стесним малко кръга. Вероятно всички биха се сетили за имена като Адолф Хитлер, Йосиф Сталин и Мао Дзъдун. Те са нещо като „светата троица“ в това отношение, поне що се отнася до историческите знания на масовия човек.

Много хора обаче не знаят, че челно място в тази „класация“ заслужава и белгийският владетел Крал Леополд II. През 80-те години на 19-и век той извършва нечовешки зверства в днешен Конго, причинявайки смъртта на около десет милиона души. При това, правейки го по особено жесток начин.

Това е период от историята, в който европейските суперсили навлизат уверено на африканския континент, сеейки смърт и мъка в търсене на ресурси. Особено жесток в това отношение е белгийският крал Леополд II, който успява да установи силите си около неизследваните земи в района на река Конго. Войниците на Леополд причиняват същински геноцид над местното население, което намалява с около десет милиона. Ироничното е, че в този момент Леополд II се опитва да изгради имидж на човек с голям принос в хуманитарен аспект. Историята обаче казва друго.

Именно за тези действия на белгийския крал разказва бестселърът „Духът на Крал Леополд“ (King Leopold’s Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa) от Адам Хохшийлд. Книгата хвърля обстоен поглед над действията на Леополд II в Конго, които му позволяват да се превърне в най-богатия човек на планетата, пазейки милиарди в секретни банкови сметки. Белгийският владетел придобива значително количество каучук и слонова кост от ресурсите на Конго, принуждавайки местното население практически да се превърне в негови работници. Безкрайни са случаите на убити и дори разчленени хора, които са отказали да се подчинят на заповедите.

Именно случващото се в Конго ражда първото истинско движение за защита на човешките права. Фотографии от африканския континент започват да показват истината за действията на Леополд II, а фигури като Марк Твен, Артър Конан Дойл, Букър Т. Уошингтън и Джоузеф Конрад се включват в защита на избиваните конгоанци. Книгата на Адам Хохшийлд разказва и за онези смели хора, които дръзват да се опълчат на белгийския крал – мисионерите и пътуващи мъже и жени, които посещават Африка с идеята да я опознаят, но вместо това попадат в центъра на холокост. Важен момент в историята са действията на определени хора, които рискуват живота си, за да изнесат доказателства за случващото се около река Конго.

Всичко това ще се превърне във филм, а негов режисьор ще бъде Бен Афлек, съобщава Deadline. Лентата ще бъде изградена върху книгата на Адам Хохшийлд, като подозираме, че филмът няма да бъде никак лек за гледане. Автор на сценария ще бъде Фархад Сафиня („Апокалипто“), а Бен Афлек е сред продуцентите на проекта, редом с легендарния режисьор Мартин Скорсезе.