Soundtrack.bg
Прешъс Уилсън

Прешъс Уилсън: „Музиката е страст!“

Прешъс Уилсън – Иръпшънката, както става известна в България през 70-те и 80-те години на миналото столетие, е родена на 18 Октомври 1957 година в Ямайка. Животът й е изпълнен с музика, танци и забава още от ранно детство. ‘Първите си седем’, Прешъс прекарва на малкия карибски остров, родил великaни в музиката като Боб Марли и голямата Грейс Джоунс. На 20 години, Прешъс вече е лицето и гласът на Eruption – чернокожата британска формация, чиито хитове оглавяват европейските музикални класации през 70-те и задават ритъма на нощни клубове и дискотеки по цял свят до края на столетието.

Звездата на Прешъс Уилсън изгрява заедно със знамето на чернокожата революция в музиката, която избухва и завладява музикалната сцена през последните три десетилетия на миналия век. Групи като Earth Wind and Fire, Kool and the Gang, The Commodores и Boney M стават емблематични за живата и издавана музика от периода.

Всички те са безценен продукт на танцувалния бийт, носещ в себе си врящата кръв на Африка и Карибието, и в чиито ритъм постепенно се увличат целия стар континент и Америка.

Прешъс Уилсън

Новата афро-вълна в музиката на 70-те и 80-те години на 20 век залива целия модерен свят, включително т.нар. Източен блок на Европа.

Периодът съвпада със славното купонджийско време на западно-европейските диско-клубове, чиито център се явява тогавашна Западна Германия и американската танцувална треска, чиято емблема става легендарния нощен клуб  Studio 54 в Ню-Йорк. Ерата на дискотеките не пропуска и България!

Едно от най-ярките музикални явления за онова вртеме, си остават Eruption с техните безсмъртни кавъри на парчетата “One way ticket” и „I Can’t stand the rain”, изпети от Прешъс Уилсън – красивата млада певица с невероятен глас, с изключително чувствен, ритмичен акцент и вроден музикален усет от остров Ямайка.

Пътят на Прешъс Уилсън и Eruption към върха минава през Германия и немския продуцент Франк Фариан, който по това време лансира легендарните Boney M. Неговият невероятен музикален и бизнес нюх прави чудеса в сферата на забавния жанр, и отваря вратите на клубове и телевизионни студия за новата чернокожа диско-вълна не само в Германия, но и по целия стар континент.

От двора на английската кралица до Кремъл – всички по това време посрещат възторжено и буквално полудяват по Прешъс Уилсън и Eruption.

Прешъс Уилсън и Eruption гостуват в България два пъти по време на соца, включително за рецитал на фестивала „Златният Орфей“, и стават толкова известни, че певицата се сдобива със свой български прякор – Иръпшънката.

Специално за новогодишната програма на БНТ през 1980-а се сформира оркестър „Иръпшъните“, в състав Тодор Колев, Георги Мамалев, Боян Иванов и Емил Джамджиев, който лансира и уникалната българска пародия на големия хит „One way ticket”.

Десетилетия след като завладява международната сцена, Прешъс Уилсън все още обикаля света, за да пее, танцува и споделя с фенове неутолимата си страст към музиката.

Прешъс Уилсън

В последните си големи интервюта, певицата не пропуска да сподели, че една от най-силните движещи сили, които могат да те доведат до успеха, са любовта и желанието, с които работиш, независимо дали става въпрос за музика или друго поприще.

Ето някои от ценните съвети на Иръпшънката, които подбрахме за вас, в навечерието на нейната 62 годишнина:

Музиката е страст – никой не може да те накара насила да се занимаваш с нея.

Никога не преставам да се изумявам от това как години наред се занимавам с нещо, което наистина обичам!

При мен нищо не беше планирано! Нямам идея как се озовах тук и кой точно ме докара!

Боб Марли ме накара да осъзная до каква степен музиката може да докосне света. Горда съм, че произхождам от едно и също място с него!

Никога не приемам публиката си за даденост!

Не копирайте – търсете своя уникален отпечатък и индивидуалност!

Ще имаме уникален шанс отново да се срещнем на живо с Прешъс Уилсън на 13 декември тази година в България. Иръпшънката ще бъде официален гост у нас за пореден път, като една от звездите в концерта DISCO STARS.

Преди участието си в България, екип на bTV разговаря с нея в Лондон.

Гледайте ТУК специално интервю на невероятната Прешъс в BTV.

Прешъс Уилсън

Soundtrack.bg

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.