Soundtrack.bg
Шейла Боник

Шейла Боник: „Аз бях първата в Boney M, заедно с Мейзи Уилямс!”

Името на Шейла Боник свързваме със самия начален старт на легендарната група Boney M. Въпреки че не става глас в нито едно от парчетата на групата докато Boney M са на върха на славата, Шейла Боник е на точното място, когато през 1975 година съдбата я среща с немския продуцент Франк Фариан. Тогава Шейла подписва договор за промотиране на сингъла „Baby Do You Wanna Bump“, продуциран от Фариан. От този момент до днес, животът и кариерата на Шейла Боник са все така силно и емоционално обвързани с Boney M и световната сцена за развлекателна музика.

Най-активните и славни години на групата Boney M (1975- 1994) съвпадат с периода на т. нар. диско ера в музиката, а самите те са нещо като емблема на този период. Дългогодишната „бони-емка” Мейзи Уилямс, се явява най-добра приятелка на Шейла още преди Boney M да станат една от иконите в съвременната развлекателна музика.

Година преди Франк Фариан да създаде немския проект Boney M, на който съдбата отрежда бързо да покори световните класации, Мейзи Уилямс и Шейла Боник са като сестри.

Двете приятелки заедно подписват договор като танцьорки и заминават на работа в тогавашната Западна Германия.

Шейла Боник

Това е началото на 70-те, когато музиката се случва предимно по радио, на живо, в дискотеки и на плей-бек в телевизионни програми.

Младата Шейла е родом от Ямайка, но израства в Обединеното Кралство, на седемнайсет вече обикаля като танцьорка сцените на Западен Берлин и други градове. Без благословията на майка си, чиито амбиции били по-скоро в посока образование.

Двете с Мейзи изцяло били на вълните на развлекателната музика и скоро получават интересно предложение, което се явява крайъгълен камък в живота им.

Седемнайсетгодишните Шейла и Мейзи правят силно впечатление на музикалния агент Катя Улф, която им предлага работа като фронт-вокали в група, наречена Boney M.

Договорът е свързан с промоция на първия им сингъл Baby, Do You Wanna Bump”, вече записан под продуцентството на Фариан.

Така Мейзи Уилямс и Шейла Боник стават първите ‘бони-емки’ и тръгват на турне заедно другите двама членове на групата от този период, представяйки песента в телевизионни шоу-програми и дискотеки из Западна Германия. Скоро то става истински хит.

Малко след това Шейла напуска групата, чувствайки че това не е нейният път и мястото й се заема от Марша Барет. По същото време, мъжкият бони-емски персонаж също търпи промяна и в групата влиза легендарният фронтмен Боби Фарел.

Така се оформя окончателният състав на Boney M – култовият диско-квартет, създаден от Франк Фариан в края на 70-те години на миналото столетие.

Шейла Боник продължава да се занимава с музика като става част от други проекти, промотиращи поп и диско-вълната в тогавашна Германия. През 90-те заминава за Дания, където живее и работи заедно със съпруга си, който е от исландски произход.

През 1994 година, Мейзи Уилямс кани Шейла отново да се включи в Boney M. Групата започвала турне в нов състав под нейно ръководство. Шейла Боник приема предложението, застава като водещ вокал и остава с Boney M през следващите 10 години.

Освен на пеенето, танците и шоу-бизнеса, днес Шейла е посветена на каузата за защита на животните, интересува се професионално от алтернативна медицина, рейки и астрология, занимава се с дизайн на сценични костюми и лансиране на млади музикални таланти. Шейла също се слави и като истински полиглот, умело служещ си с множество езици, между които немски, френски, испански, полски, руски и датски. Няма да останете неразбрани дори и ако й заговорите на японски, арабски или иврит.

Ако погледнем на проекта Boney M като на цялостна и завършена музикална идея, която през годините сменя многократно своя състав и формация, Шейла Боник е един от нейните вдъхновители, първообрази и несъмнено – възродители.

Шейла Боник

В едно от интервютата си Шейла Боник възкликва:

„Аз съм позната на хората като първоизпълнител, още преди оригиналните Boney M и ако трябва да се позовавам на речника – „оригинален” означава „първи”! Аз бях първата, заедно с Мейзи Уилямс!”

Шейла продължава своята житейска и професионална афера с Boney M до днес, обикаляйки света с трибютния си проект, наречен „Sounds of Boney M”. Българската публика може да се срещне с нея и да чуе на живо изпълнения на най-големите хитове на Sounds of Boney M feat Sheyla Bonnick в шоу на сцената на НДК този декември.

Шейла Боник

На 13 декември 2019, заедно с Шейла Боник, Прешъс Уилсън, Сандра и Братя Аргирови, ще имаме удоволствието да се върнем отново за няколко часа към ерата на диското и неговите звезди.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.