Soundtrack.bg

2+1 причини да прочетете продължението на “Историята на прислужницата”

Излезе The Testaments – продължението на „Историята на прислужницата“. Струва ли си?

Неведнъж сме ви споделяли причини, поради които си заслужава да гледате сериала “Историята на прислужницата”. Антиутопичната продукция на Hulu вече има 3 сезона, всеки от които ни държеше изправени буквално на нокти, нямаме търпение да се появи и следващият, но за него ще трябва да почакаме известно време.

Може би знаете, че сезон 1 е базиран на едноименния роман от Маргарет Атууд, написан през далечната 1985 година. И докато дебютните епизоди се придържаха към книгата, втори и трети сезон развиха сюжетите си, благодарение на сценаристите.

Това често е неуспешна формула и видяхме резултата ѝ в “Игра на тронове”, последните сезони от който сътвориха Ди Би Уайс и Дейвид Бениоф. Разбира се, не ги виним изцяло, тъй като Джордж Мартин все още не е завършил поредицата (и все още не е!), така че нямаха върху какво да стъпят, а продукцията трябваше да достигне своя завършек.

По същия път тръгна и “Историята на прислужницата”, чийто първоизточник в лицето на книгата завършва с отворен финал. Близо 35 години по-късно обаче Маргарет Атууд реши да издаде продължение и вече е известно какво се е случило с Гилеад около 15 години след първоначалните събития.

ВНИМАНИЕ: СТАТИЯТА МОЖЕ ДА СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ, ЗАТОВА СЛЕДВАЩИТЕ РЕДОВЕ ЧЕТЕТЕ НА СВОЙ РИСК!

The Testaments е името, което носи дългоочакваното продължение. Книгата все още не е преведена на български език, но се очаква това да се случи догодина. Ако сте нетърпеливи обаче, вече можете да я намерите на английски език в някои от най-разпространените платформи за закупуване на електронни книги. Ние вече успяхме да я прочетем и ви даваме 2+1 причини, поради които да го направите и вие.

Разказвачите

Ако си спомняте, в “Историята на прислужницата” сюжетната линия бе представена през очите на Офред. Тя беше тази, която ни въведе в Гилеад, която ни запозна с ритуалите, порядките и нравите на новия ред, от нея научихме какви са ролите на Командирите, Съпругите, Майките, Лелите и всички останали.

Този път обаче главната роля не е нейна.

Действието се води от 3 жени, които разказват своите истории. Те са леля Лидия, Дейзи и Агнес. Със сигурност се сещате коя е първата, но нека ви разкажем повече за другите две. Съветваме ви обаче да не четете, ако не искате да си разваляте удоволствието от изненадата. Продължавате ли? Добре, да не кажете, че не сме ви предупредили.

Дейзи е името, което получава Никол, когато попада в Канада. Ако не си спомняте коя е тя, веднага ще опресним паметта ви: тя е бебето, родено от Офред, което Серина и Фред получиха, но което Офред успя да спаси. Така още в началото разбираме, че въпреки усилията си не са успели да я върнат в Гилеад.

Агнес е името, което получава Хана, когато бива отнета от родителите ѝ (Офред/Джун и Люк) и дадена на семейство в Гилеад. От разказа ѝ става ясно, че тя няма спомени от живота си преди това и детството ѝ е изцяло свързано с новото ѝ семейство и тоталитарната държава.

А какво споделят трите жени в книгата? Е, това ще разберете сами, когато я прочетете.

Гилеад

Със сигурност сте си задавали въпроса как се случва велика сила като Щатите да падне и да се превърне в тоталитарна държава, в която жените нямат глас; предателство (и много по-малки провинения) се наказва с публично убийство; дигиталните технологии тотално изчезват. Също толкова логично е и питането как подобна мощна организация може да се срине?

The Testaments дава отговор на този въпрос и в романа разбираме как е паднал Гилеад.

Бонус

Вече стана ясно, че The Testaments също ще се претвори на малкия екран. Отново правим съпоставка с “Игра на тронове”, тъй като продължението ще се появи под формата на спиноф (вече очакваме няколко такива, разказващи за епохи преди събитията в Троновете), а не просто като следващ сезон от “Историята на прислужницата”. По новия сериал ще работи същият екип, който в момента работи по Историята.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.