Soundtrack.bg

Католическо училище забрани „Хари Потър“, магиите били истински

Католическо училище в Нешвил забрани книгите за Хари Потър поради страх от магиите в тях.

Странни неща правят хората от религиозни подбуди. Пореден пример за това е католическо училище в Нешвил, Тенеси, което забрани книгите от поредицата на Дж. К. Роулинг „Хари Потър“. Причината? Притеснение, че магиите в тях са истински и могат да навредят на учениците.

Звучи като фейк нюз, но не е. Директорите на католическото училище „Св. Едуард“ премахнаха всички книги за Хари Потър от библиотеката му, тъй като, според тях, „те съдържат проклятия и заклинания, които, ако бъдат прочетени от човек, могат да призоват зли духове“.

Изданието Tennessean съобщава, че пасторът Дан Рийхил, работещ в училището, е изпратил имейли до родителите на децата и ги е уведомил за решението на ръководството. В тези писма се казва, че шефовете на „Св. Едуард“ са били посъветвани от няколко екзорзисти, че книгите на Дж. К. Роулинг могат да бъдат опасни.

„Тези книги представят магията като добра и лоша, което не е вярно. Но същовременно е една хитра заблуда“, казва пасторът в своите писма, продължавайки: „Проклятията и заклинанията в тези книги са истински. Когато са прочетени от човек, има риск да бъдат призовани зли духове“.

Четете „Хари Потър“? Пазете се от злите духове!

Един от местните вестници потвърждават след направена проверка, че книгите за Хари Потър действително вече не присъстват в библиотеката на училището.

Разбира се, това не е първи път, в който „Хари Потър“ предизвиква подобни вълнения сред религиозните общности.

През 2001 година книги от поредицата бяха ритуално изгорени в Ню Мексико, като инициативата бе на един от местните пастори, притеснен от съдържанието на романите. Две години по-късно поредицата за момчето вълшебник бе атакувана от тогавашния папа Бенедикт XVI, който заяви, че книгите за Хари Потър „развращават християнските души“.

С други думи, внимавайте да не изричате заклинанията от книгите на глас, че току-виж е станала белята. А доколкото знаем, екзорсистите не са никак евтини.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.