Soundtrack.bg

Netflix закупи правата за комедийната класика „Зайнфелд“

Комедийният ситком „Зайнфелд“ ще бъде част от каталога на стрийминг гиганта Netflix.

Един от най-популярните ситкоми в историята на телевизията „Зайнфелд“ ще стане част от голямото семейство на стрийминг гиганта Netflix. Това обаче ще се случи едва през 2021 година, бе официално потвърдено вчера. В последно време Netflix понесе два тежки удара, губейки хитовите ситкоми „Приятели“ и „Офисът“, но ето че сега компанията се сдоби с нов силен играч в жанра. Всичките 180 епизода на „Зайнфелд“ ще бъдат налични за гледане, потвърждават от Netflix.

В момента правата за стрийминг на „Зайнфелд“ се държат от платформата Hulu, които плащат по 150 милиона долара годишно за тази привилегия. Петгодишният договор на Hulu обаче изтича през 2021 година, като тогава ще започне петгодишният контракт на Netflix. Официалните параметри по сделката не бяха обявени, но се смята, че Netflix са платил повече от 500-те милиона, които NBCUniversal платиха за „Офисът“ и 425-те милиона, които WarnerMedia заплатиха за правото да излъчват „Приятели“.

Съобщава се, че Netflix са спечелили битката за „Зайнфелд“ в конкуренцията на Hulu, Amazon, WarnerMedia, NBCUniversal и Viacom, които също са искали да се сдобият с правата на култовия сериал.

Желанието на Netflix да се сдобият със силен ситком като „Зайнфелд“ е разбираемо. „Офисът“ е най-гледаното шоу в цялата платформа, а „Приятели“ е също сред най-популярните в каталога на компанията. Сега обаче и двете ще напуснат семейството на Netflix.

Междувременно новата платформа HBO Max също е на път да сключи две силни сделки, сдобивайки се с правата на „Теория за големия взрив“ и „Двама мъже и половина“.

Създаден от Лари Дейвид и комика Джери Зайнфелд, „Зайнфелд“ е един от най-успешните ситкоми на всички времена. Сериалът е носител на награди „Еми“ и „Златен глобус“. През 2002 година TV Guide го обявява за най-добрия сериал в историята.