Soundtrack.bg

Какво се крие зад символа на Краля на нощта?

Ако вече сте гледали дебютния епизод от новия сезон на “Игра на тронове”, няма как да сте пропуснали неговия финал и един символ, който определено не оставя зрителя безразличен. Не четете нататък, ако още не сте наваксали със серията, защото следва спойлер.

Епизодът завърши с гледка, която скоро няма да забравим, а именно младият Лорд Ъмбър, окован за стената и ограден от отрязани ръце, образуващи въпросния символ.

Мнозина фенове намериха прилика между него и герба на Таргариените. Не можем да ги виним, ние също откриваме сериозни сходства, но и едно сериозно различие – Драконовата фамилия е дошла във Вестерос преди 300 години, а Кралят на нощта е създаден от Горските чеда преди 8000 години.

Но да се върнем на символа. Спирала, която всъщност не виждаме за пръв път – беше показана още в първия епизод на сериала при Юмрука на Първите хора и веднъж в епизода, в който видяхме сътворението на Краля на нощта. Без да броим всички пъти, в които сме виждали знака на Таргариен, защото все пак не ни се иска да изключим напълно и тази теория.

Дейв Хил, сценарист на епизод 1 от сезон 8, разкрива пред New York Post какво всъщност означава този знак и слага край на спекулациите.

“Както видяхме, благодарение на Бран и Триоката врана, спиралата е свещена за Горските чеда, които създават Краля на нощта, жертвайки завързан за язово дърво мъж, ограден от камъни във въпросната форма. Тогава Кралят на нощта приема символа като нещо като богохулство, подобно на Сатаната с обърнатия надолу кръст.”

Ако всичко това е вярно и няма за цел просто да обърка феновете, то явно всички теории и предположения за смисъла на спираловидния символ са погрешни. Честно казано, не ни се иска да приемем, че няма по-дълбок смисъл зад знака, който толкова внимателно ни е показван едва няколко пъти. Не може нещо, върху което сценаристите определено акцентират, да не означава съвсем нищо, нали така?