Soundtrack.bg

Според науката: Кой ще спечели играта на тронове?

Учените изчисляват: Кой ще седне на Железния трон във Вестерос?

Остават буквално броени часове до премиерата на финалния осми сезон на „Игра на тронове“. Тази нощ първият епизод ще бъде наличен за феновете на сагата, която съвсем скоро ще приключи официално. Всички си задаваме следния въпрос – кой ще спечели играта на тронове и ще властва над Вестерос? Освен ако в края всички не загинат, което също не го изключваме като вариант, познавайки света на Джордж Р.Р. Мартин.

Манията по „Игра на тронове“ е толкова голяма, че дори учените се вълнуват от финалния сезон на шоуто. Те използват различни алгоритми и анализ на данни, за да изчисляват определени вероятности, свързани със сериала.

Пример за подобни хора са изследователите от Техническия университет в Мюнхен, които публикуваха резултатите от свое проучване. То засяга шансовете на различните персонажи да седнат на Железния трон във Вестерос в края на шоуто.

Конструираният от учените алгоритъм изчислява, че с най-големи шансове да властва над Седемте кралства е Денерис Таргариен. Нейните шансове за оцеляване са изчислени на 99%. Плътно зад нея се нарежда Тирион Ланистър, чийто шансове да избегне смъртта са 97%.

Алгоритмите не дават най-високи шансове за оцеляване на Санса Старк

Според проучването, шансовете на Санса Старк да оцелее се намаляват дори единствено поради факта, че тя е представител на дома Старк, където, както знаем, смъртността е доста висока. Алгоритъмът изчислява, че шансовете Санса да бъде убита във финалния сезон са цели 73%.

Разбира се, не бива да приемаме тези данни особено сериозно, тъй като развитието на шоуто надали зависи от математически изчисления.

Струва си обаче да напомним, че през 2016 година, точно преди старта на шести сезон, студенти от същия курс създадоха алгоритъм, който правилно изчисли, че Джон Сноу ще се завърне от смъртта. Но пък от друга страна, това бе развитие, което и доста фенове очакваха и не бе кой знае каква изненада.