Soundtrack.bg

Netflix прави първа до момента адаптация на „Сто години самота“

Стрийминг гигантът Netflix застава зад първата до момента адаптация на литературния шедьовър „Сто години самота“.

Американската стрийминг платформа Netflix официално обяви, че е придобила правата да заснеме първата до момента екранна адаптация на романа „Сто години самота“ на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес. Книгата е смятана за един от безспорните шедьоври на латиноамериканската литература, като донякъде е учудващо, че все още няма заснет нито един филм или сериал по нея. Романът е публикуван за първи път през 1967 година.

Изпълнителни продуценти на проекта са синовете на Маркес – Родриго и Гонзало. Те признават, че през годините техният баща е получавал множество предложения за екранизация на романа. Маркес обаче се е притеснявал, че богатата история на „Сто години самота“ трудно може да се „вмъкне“ в един, дори и два игрални филма. Освен това, той е държал историята задължително да се разкаже на испански език, което е било проблем при някои от предложенията.

Няколко години след смъртта на Габриел Гарсия Маркес, неговото семейство все пак взе решение да продаде правата за адаптация на книгата. Netflix ще създаде сериал, базиран върху романа, като той ще бъде заснет в родната страна на автора Колумбия. Синовете на писателя Родриго и Гонзало признаха, че в последните години престижът на сериалите е успял да скочи многократно, което и ги е подтикнало да приемат предложението на Netflix.

„През последните три или четири години нивото, престижът и успехът на сериалите и мини сериалите нарастна толкова много“, призна Родриго Гарсия. Той допълни, че готовността на Netflix да заснеме сериала на испански език, излъчвайки го със субтитри, са улеснили още повече решението им. Така ще бъде спазено и желанието на самия Маркес, историята да бъде разказана на майчиния му испански език.

Netflix са доказали, че умеят да създават качествено съдържание на испански език. Филмът Рома бе сред фаворитите за „Оскар“ на последната церемония на Академията, а сериалът „Наркос“ също пожъна страхотен успех.