Soundtrack.bg

Уди Алън настоява за 68 милиона долара обезщетение от Amazon

Войната между режисьора Уди Алън и корпорацията Amazon продължава.

Известният американски режисьор Уди Алън настоява да получи парично обезщетение от 68 милиона долара от корпорацията Amazon. Причина за това е отказът на Amazon да разпространи филма му „Дъждовен ден в Ню Йорк“. Притежаваната от Джеф Безос компания стигна до това решение, след като в публичното пространство се появиха твърдения, че Алън е насилвал своята осиновена дъщеря Дилън Фароу.

Amazon прекратира напълно договора си с с 83-годишния режисьор, според който той трябваше да създаде общо четири филма под шапката на компанията.

В своята жалба Уди Алън казва, че Amazon „са се позовали на неоснователни твърдения“ по негов адрес. Нещо повече – Amazon вече са били наясно с твърденията, когато са подписали договора с Уди Алън. На този етап коментар от Amazon все още липсва.

Режисьорът напълно отрича отправените към него обвинения, че е насилвал осиновената си дъщеря. Това твърди не само самата Дилън Фароу, но и нейната майка Миа Фароу. Последната се е снимала в огромен брой филми на Уди Алън, дълги години живеейки с него. За Алън това е първо обвинение от подобен тип. Досега той никога не е имал официално обвинение в съда.

Уди Алън е носител на четири награди „Оскар“, сред които и за най-добър режисьор за лентата „Ани Хол“ от 1977 година. Тогава „Ани Хол“ спечели и статуетката за най-добър филм на годината. Не са малко актрисите, които също са печелили „Оскар“ за участието си във филми на Уди Алън.

Някои актьори и актриси обаче публично изразиха съжаление, че са се снимали във филми на Алън. Обвиненията към режисьора отново привлякоха внимание и към кампанията #MeToo, насочена срещу сексуалния тормоз в Холивуд.

В своята жалба Уди Алън посочва, че Amazon са подписали договор с него и компанията му Gravier Productions за за разпространението на филмите му Cafe Society и „Въртележка“ (Wonder Wheel), преди да сключат и допълнителното споразумение за продукцията на още четири филма през август 2017 г. Той твърди, че е дал съгласие премиерата на „Дъждовен ден в Ню Йорк“ да бъде отложена, но впоследствие Amazon са взели кардиналното решение напълно да прекратят неговия договор.