Soundtrack.bg

Първи снимки от „Чернобил“ – нов сериал от HBO

HBO показа първи снимки от предстоящия минисериал, посветен на трагедията в Чернобил.

Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил на 26 април 1986 година определено е едно от най-големите бедствия в новата история на човечеството. Заедно със случилото се в АЕЦ Фукушима през 2011, случаят „Чернобил“ остава най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Избухването на реактора довежда до облак от радиоактивни отпадъци, който се разпростира над Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия. Над 200 хиляди души са евакуирани от родните си места. Последствията от аварията са актуални и до днес, като е трудно да се изчисли какъв е общият брой на починалите и хората с влошено здраве в следствие на случилото се.

Бедствието от 1986 година е в основата на нов мини сериал на HBO, който ще носи името „Чернобил“. Днес американската ТВ мрежа разпростани и първи снимки от проекта, които вече можем да ви покажем. Изпълнителен продуцент и автор на сериала е Крейг Мазин, който заяви, че шоуто ще бъде „възможно най-реалистично“.

Както може да се предположи, „Чернобил“ разследва случилото се в едноимения съветски град, днес намиращ се в Украйна. Сериалът ще бъде в 5 епизода, разказвайки историята на „смелите мъже и жени, които жертваха живота си, за да спасят Европа от невиждано бедствие“. Разбира се, ще бъде разгледано и защо се стига до самия инцидент, за който знаем, че е плод на човешка грешка.

Режисьор на сериала ще бъде Йохан Ренк, който има в биографията си ангажименти за касови продукции като Breaking Bad. В ролите ще видим Джаред Харис, който ще играе Валери Легасов – водещ атомен физик на СССР. Добре познатият Стелан Скарсгард от своя страна влиза в ролята на Борис Шербина – заместник-премиер на Съюза, който получава задачата да ръководи правителствена комисия, работеща върху овладяването на бедствието. Част от сериала е и Емили Уотсън, която ще влезе в ролята на Юлана Хомюк – съветски атомен физик, който е твърдо решен да разплете мистерията, довела до избухването на реактора.

„Чернобил“ ще можем да гледаме в ефира на HBO през май.