Soundtrack.bg

Проучване откри, че концертите увеличават продължителността на живота

Концертите са едно от най-хубавите неща в този живот. Емоцията и енергията от посещаването на концерт на любима банда ни държат със седмици. И именно заради това се оказва, че честото посещаване на концерти увеличава живота, твърди ново проучване, съобщава loudwire.com.

Изследването е направено от O2 и експерта по поведенчески науки Патрик Фаган. Според него посещаването на концерт поне веднъж на всеки две седмици може да увеличи живота с невероятните 9 години! Според проучването увеличаването на общото благосъстояние на човек след гледане на концерт само за 20 минути се повишава със средно 21%. За същото време практикуването на йога увеличава тези проценти с 10, а разхождането на домашния любимец – със седем.

O2 – компания, която притежава редица музикални центрове в Англия – поръча проучването, а Фаган използва специални психометрични и сърдечни тестове за измерване на диапазон от предполагаеми дейности за благосъстояние. 21-процентното увеличение на благосъстоянието също е отразено в ключови маркери като 25% увеличение на чувството за самооценка, 25% увеличение в чувството за близост до другите, а умствената стимулация се е повишила с 75%.

С други думи – това означава, че когато ходим на концерт се чувстваме по-щастливи, с по-голямо самочувствие, по-социално, а за бонус – драстично стимулираме мозъчната си дейности. Всички тези фактори са свързани с продължителността и качеството на живота. Проучването показва, че тези, които присъстват на концерт живо на всеки две седмици, е по-вероятно да имат по-висока оценка в категориите щастие, удовлетворение, производителност и самочувствие.

Фагън, експерт по поведенчески науки и доцент в Университета на Голдсмит, казва: „Нашето изследване показва дълбокото въздействие на концертите върху здравето, щастието и благополучието. Комбинирайки всички наши открития с проучванията на О2, стигаме до рецепта за посещения на концерт веднъж на 2 седмици, която може да увеличи живота ни с близо десетилетие“.

Докато музиката като цяло може да бъде вдъхновяваща и подобряваща настроението, около две трети от участниците в изследването (67%) заявяват, че живата музика ги кара да се чувстват по-щастливи, отколкото да слушат музика у дома.