Soundtrack.bg

Засякоха мистериозен обект на ръба на Слънчевата система

Учените са открили огромен обект, който се носи над ръба на Слънчевата система, съобщава The Independent. Космическото тяло може да хвърли светлина върху това как планетите се оформят и разрешават десетилетна мистерия за това къде се крият подобни на него обекти.

За пръв път астрономите откриват подобен обект, въпреки че такива като него са били предсказани повече от 70 години. Смята се, че те са важно липсващо звено, за да се разбере откъде са се появили първоначалните струпвания от прах и лед, които в последствие образуват планетите в нашата система.

Отговор на много въпроси

Обектът бе намерен в Пояса на Кайпер, събиращ малки обекти извън Нептун. Най-известният от тези обекти е Плутон (който доскоро се смяташе за планета), но там има и много други тела. Смята се, че те са останки от ранната слънчева система. Тъй като те са толкова отдалечени от Слънцето и не са засегнати от радиацията и по-големите планети, те все още са до голяма степен такива, каквито били по време на образуването си. С други думи – тези тела са застинали във времето и са останали непроменени милиарди години. Именно затова те представляват голям интерес за астрономите, които, изучавайки ги, могат да намерят отговори за произхода и създаването на Слънчевата система.

Учените отдавна са предричали, че там са разположени обекти с големи размер – с диаметър от един до няколко километра, но те не са били виждани досега. Сега астрономите от Националната астрономическа обсерватория на Япония са успели да забележат един, използвайки така наречената окултация. Окултацията (покритие) е явление, при което отдалечен астрономически обект бива изцяло или частично закрит от друг, по-близък до наблюдателя. Окултациите са важни от астрономическа гледна точка, понеже позволяват да се определят някои свойства на закриващия или закривания обект. Например, при наблюдението на окултация от астероид от няколко места на Земята, може да бъде определена, приблизително, неговата форма.

Откритието подсказва, че може да има много повече от тези обекти, отколкото се е смятало преди. То също така показва, че обектите, които в крайна сметка ще се превърнат в планети, първо се образуват в километрични купове, преди да се слеят заедно.