Soundtrack.bg

YouTube ограничава показването на конспиративни видеа

YouTube поема битка с безумните конспиративни видеа в платформата.

На теория няма нищо чак толкова лошо относно конспиративните теории. В крайна сметка, всеки човек е свободен да мисли каквото си поиска, стига да не вреди на останалите или да им пробутва убежденията си, без да бъде помолен за това. В този ред на мисли, няма нищо нередно да вярвате, че Джордж Буш е рептил или че поп звездата Бионсе е член на тайнствена група от хора, владеещи света и неговите ресурси. Или че Земята е плоска. Както се казва, това е свободен свят, нали?

Най-популярната платформа за видео споделяне YouTube обаче предприема стъпки, свързани с ограничаването на масовото разпространение на конспиративни видеа.

В блог пост, публикуван в петък, YouTube обявиха, че ще ограничат препоръчването на видеа, свързани с конспиративни теории и всичките им производни. Според тях, целта на предстоящия ъпдейт е да намали разпространението на дезинформация сред потребителите на услугата.

YouTube поясняват и какъв тип видеа спадат към тази категория, предоставяйки три конкретни примера: „Видеа, промотиращи фалшиви лекове на сериозни заболявания, твърдения, че Земята е плоска или отправянето на фалшиви твърдения за исторически събития като 11 септември“.

Компанията добавя, че повечето от тези видеа вероятно ще останат в платформата и няма да бъдат изтривани, тъй като те не нарушават нейните правила. Разликата е, че в бъдеще алгоритъмът на YouTube няма да ги препоръчва толкова масово на потребителите, ограничавайки показването им. От компанията добавят, че за да бъде усъвършенстван новия алгоритъм, те ще разчитат на „учещи се машини и истински хора“. В самото начало промените ще бъдат налични единствено по отношение на малък брой видеа в САЩ.

YouTube подчертават, че по-малко от един процент от видеата ще бъдат засегнати от новите промени. Но имайки предвид колко голям е архивът на платформата и колко нови видеа се появяват там всяка минута, все пак говорим за огромно количество съдържание.