Soundtrack.bg

За 12-и път отказаха пускане под гаранция на Марк Дейвид Чапман

Марк Дейвид Чапман, човекът, който уби легендарния фронтмен на The Beatles Джон Ленън през 1980 г., получи отказ за условно освобождаване за 12-ти път, съобщава Rolling Stone.

Чапман застреля Ленън пред апартамента на музиканта в Ню Йорк на 8 декември 1980 г. и се призна за виновен в убийство втора степен. Той беше осъден на 20 години до живот в затвора „Грийн Хейвън“ в Ню Йорк и получи право на условно освобождаване през 2000 г., въпреки че му беше отказано на изслушванията, които имаше на всеки две години оттогава.

Последното изслушване за условно освобождаване на Чапман се проведе през август. В изявление Министерството на наказанията и обществения надзор в Ню Йорк заявява: „След интервю със Съвета по условно освобождаване на 31 август 2022 г. на г-н Чапман беше отказано освобождаване със задържане от 18 месеца. Следващата му дата за появяване е насрочена за февруари 2024 г.

Убиецът на Джон Ленън Марк Дейвид Чапман през годините

Вдовицата на Ленън, Йоко Оно, се противопостави на освобождаването на Чапман, цитирайки опасения за нейната безопасност. „Едно нещо, което мисля е, че той го е направил веднъж, може да го направи отново, на някого друг“, каза тя пред The Daily Beast през 2015 г. „Може да съм аз, може да е Шон, може да е всеки, така че има тази загриженост.“

Що се отнася до Марк Дейвид Чапман, той заяви, че чувства „все повече и повече срам“ по отношение на убийството на Ленън с течение на времето. По време на изслушването си за условно освобождаване през 2020 г. той нарече действията си „отвратителни“, обяснявайки, че е убил Ленън, „защото той беше много, много, много известен и това е единствената причина, а аз много, много, много, много търсех собствена слава. Много егоистично от моя страна“.

Е, по всяка вероятност психопатът Марк Дейвид Чапман никога няма да излезе от затвора, но пък той има законото право да опитва да го стори на всеки две години.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.