Soundtrack.bg

Путин намеси името на Дж. К. Роулинг, тя пък му отговори свирепо

Създателката на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг надали някога е очаквала, че руският президент Владимир Путин ще използва по някакъв начин името ѝ в собствена защита. Ето обаче, че и това се случи.

Както е известно, в момента Путин и руската държава като цяло търпят огромни критики заради решението си да нахлуят в Украйна. Това доведе не само до жестоки санкции от страна на останалия свят, но и до призиви изобщо да се бойкотира всичко руско.

По време на телевизионно участие, Владимир Путин сподели мнение, че Русия става жертва на т.нар. „cancel култура“.

„Днес те се опитват да затрият култура, която датира 1000 години назад във времето. Вече започват да забраняват руски автори и книгите им“, ядоса се Путин.

Той даде за пример случващото се с Дж. К. Роулинг, която понесе много критики заради мнението си, че транс жените не са истински жени, включително призиви да бъде изцяло низвергната.

Владимир Путин заяви: „Наскоро се опитаха да отменят Джоан Роулинг – авторката на детски книги. Нейните книги се публикуват по цял свят, но те поискаха да я отменят, само защото не са съгласни с нейните виждания относно джендър правата. По същия начин се опитват да „отменят“ и нашата страна. Говоря за нарастващата диксриминация, свързана с всичко руско.“

Самата Дж. К. Роулинг обаче не остана особено очарована от факта, че Владимир Путин използва името ѝ в собствена защита.

В Twitter тя написа следното: „Критики към западната „cancel“ култура вероятно не е най-удачно да отправят тези, които в момента подлагат цивилни хора на клане, само защото извършват „престъпението“ да оказват съпротива. Или пък онези, които отравят и вкарват в затвора своите критици“. Тя добави и хаштага #IStandWithUkraine“.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.