Soundtrack.bg

5 приказки на Дисни, чиито оригинали не са никак детски

Суперуспешните екранизации на компанията Уолт Дисни на класически приказки покоряват детските (а и не само) сърца. Анимационните филми винаги завършват с щастлив край, а говорещите животни, добри феи и любов ни карат да се връщаме към приказните истории отново и отново. Но толкова ли прекрасно е било всичко в оригиналните им варианти? В първоначалните версии на същите тези приказки, които били написани от талантливите майстори-разказвачи Шарл Перо и братя Грим били описани далеч по-мрачни и кървави събития, които дори заслужават знака 18+.

„Пепеляшка” – кървава приказка с гор елементи

Във версията на Дисни, принцесата Пепеляшка се опълчва на своята мащеха, отива на бал и там среща принца. Бързайки да се върне у дома, преди стрелката на часовника да удари дванадесет часа в полунощ, обувката се изхлузва от крака й. После принцът се опитва да намери принцесата, като за целта всички момичета, живеещи в околията трябвало да премерят обувката. Ето, че Пепеляшка пристига – и, ах!  –  обувката идеално й приляга! Двамата се женят и заживяват щастливо до края на живота си.

Във версията на Шарл Перо, когато принцът идва в дома на Пепеляшка, мащехата заставя двете си дъщери да отрежат пръстите на краката си, преди да пробват обувката. Пъкленият план не успява и Пепеляшка получава и принца, и щастливата развръзка. Но ужасиите с доведените й сестри не приключват с отрязаните пръсти: по време на сватбата на принца и Пепеляшка, стръвни птици изпиват очите на сестрите.

Спящата красавица” – по-скоро история за пълнолетни

Във версията на Дисни принцесата убожда пръста си на вретено и изпада във вечен сън. Храбрият принц я дарява с целувка и двамата заживяват щастливо до края на дългите си дни.

Оригиналният вариант приказката на Джамбатиста Базиле може и да шокира някои, но спящата красавица Аврора се пробужда след раждането на близнаци. А, да, трябва да уточним, че принцът не целува принцесата, а директно й прави деца, след което си заминава, защото е женен. Когато Аврора пристига с децата си в двореца, жената на принца прави опит да убие близнаците, но кралят я възпрепятства. След това позволява на Аврора да се омъжи за сина му, който, да припомним, я бил изнасилил, докато спяла непробудно.

Малката русалка” – една ужасна трагедия

В анимационния филм на Дисни, червенокосата дъщеря на морския крал заменя гласа си, за да получи човешки крака. След това се добира до брега в търсене на любовта, докато си вчесва косата с вилица. Ариел се влюбва в принц Ерик и двамата убиват злата морска вещица, която преди това е сключила сделка с малката русалка. Доброто възтържествува и двамата млади заживяват щастливо.

В оригиналния вариант на приказката от Ханс Кристиан Андерсен в споразумението между русалката и вещицата новите крака на Ариел щяли да я болят до края на живота й, сякаш ходи по бръснарски ножчета. И тъй като изпитваната силна болка и съблазънта не са най-доброто оръжие за покоряване на нечие сърце, принцът избира да се ожени за друга жена, а Ариел се хвърля в морето, превръщайки се в морска пяна.

Гърбушкото от Парижката Света Богородица умрял от глад на гробищата

Във версията на Дисни Квазимодо е млад човек с вроден физически недъг, който се влюбва в циганка, спасява я от инквизиция и най-накрая след години на изолация е приет от обществото.

В оригиналния роман на Виктор Юго Квазимодо не успява да спаси Есмералда от смъртното наказание (той случайно я предава на властите) и наблюдава как я екзекутират. След това Квазимодо се отправя на гроба й, докато не умира от глад. Малко по-късно, когато гробът е разкопан, там откриват двата скелета. При опита да бъдат разделени, костите се разпаднали на прах.

Мулан изгубва не само войната   

Според версията на Дисни Мулан – момиче с приятели дракон и щурче, се преобразява в мъж, за да воюва в китайската армия срещу нашествието на номадския народ Хунну. Демонстирайки храброст, Мулан печели войната и се завръща у дома, за да си играе със своите необикновени приятелчета.

В оригиналната поема за Хуа Мулан Китай губи войната срещу нашествениците въпреки неуморното си 12-годишно участие в сраженията на мястото на стария й баща. Ханът завоевател се смилява над Мулан с условието тя да заживее с него. Но Мулан успява да избяга и да се прибере вкъщи. Там открива, че баща й е мъртъв, а майка й се е омъжила за друг. Всичко това разочарова Мулан, която заявила: „Аз съм жена, преживях войната и направих достатъчно. Затова искам да бъда със своя баща”. И се самоубила.