Soundtrack.bg
Том Пети

Семейството на Том Пети се оплака от Тръмп

Семейството на покойния рок музикант Том Пети настръхна срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. Причина за това е фактът, че настоящият стопанин на Белия дом е използвал песен на Пети по време на кампанията си за нов мандат, без да е имал позволение за това.

В случая става дума за парчето на Том Пети „I Won’t Back Down“, което е звучало по време на кампанийно събитие на Доналд Тръмп в Тълса, Оклахома. Песента е издадена през 1989 година и е една от най-знаковите композиции на Пети.

От семейството на музиканта реагираха в социалната мрежа Twitter, пишейки: „Доналд Тръмп по никакъв начин не е получавал разрешение да използва тази песен, особено за кампания, която оставя твърде много американци и здравия разум зад борда“.

Близките на Том Пети индиректно нарекоха Тръмп и администрацията му расисти, споделяйки, че рокаджията никога не би застанал на страната на настоящия президент. „Както покойният Том Пети, така и неговото семейство застават срещу расизма и дискриминацията от всякакъв вид. Том Пети никога не би желал негова песен да се използва за такава кампания на омразата. Той обичаше да събира хората, а не да ги разделя“.

Те добавят: „Не бихме желали феновете, които са маргинализирани от тази администрация, да помислят, че сме съучастници във всичко това“.

„Том написа тази песен за хората, които са аутсайдери, за обикновените хора. И за всички останали. Вярваме, че всеки е свободен да гласува както пожелае, и да мисли както пожелае. Семейството на Пети обаче не подкрепя това. Ние вярваме в Америка и в демокрацията, но Доналд Тръмп не е представител на нито едно от двете.“

Близките на Том Пети добавиха, че са издали официална заповед, чрез която се забранява на кампанията на Тръмп да използва музиката на покойния музикант.

Том Пети почина през месец октомври 2017 година на 66-годишна възраст. След смъртта му стана ясно, че той е взел твърде висока доза болкоуспокояващи, което е довело до кончината му.