Soundtrack.bg

Франческо Тоти – футболната поп-икона

Има футболисти, чиято слава и легендарност преминават отвъд обикновените рамки на най-великата игра. Тези играчи носят със себе си слава, чар и омагьосваща романтика, които тлеят в сърцата на феновете десетилетия наред и са способни да запалят любовта към футбола на редица поколения. Такъв играч е вечният капитан на Рома Франческо Тоти.

Франческо Тоти – една от последните незабравими клубни легенди
Фактът, че Франческо Тоти е част от тима на Рома като професионален футболист или юноша, от 1989-та година насам демонстрира каква огромна роля е изиграл Принца на Рим за своя любим тим Рома
Фактът, че Франческо Тоти е част от тима на Рома като професионален футболист или юноша, от 1989-та година насам демонстрира каква огромна роля е изиграл Принца на Рим за своя любим тим Рома

Футболът е бизнес. Това е факт, който колкото и да се залъгваме и да се опитваме да отречем, няма да се промени. Играта е дълбоко обвързана с телевизионните права, големите пари и бомбастичните трансфери. В подобна среда трудно биха се родили нови клубни легенди, които да са готови да жертват титлите, бързата слава и несметните заплати. Франческо Тоти, обаче устоя на всички тези изкушения.

Наистина, не успя да спечели кой знае какво по отношение на титли и купи. Ще приключи кариерата си с 1 титла на Италия и 2 купи на страната. Нищо кой знаеколко впечатляващо в тази посока, но Принца на Рим спечели най-важното във футбола – сърцата на футболните привърженици. Надали има по-голяма награда от това милиони деца по света да се карат кой ще бъде Франческо Тоти днес. Всичко останало е мимолетна и фалшива слава, която отминава скоро след първата сериозна контузия или по-продължителна голова суша. Почестите, които Принца на Рим е завоювал няма кой да му ги отнеме. Именно те превръщат един обикновен играч в легенда не само на даден отбор, но и на световния футбол.

Взривяващото начало на една легенда

На 40-годишна възраст капитанът на Джалороси-те ще окачи на стената футболните си обувки и ще приключа с една феноменална кариера. Неговият футболен път на терена ще завърши със славата на един от най-великите и предани на отбора си играчи в историята. В своята професионална кариера Франческо Тоти имат над 600 мача за Рома и  250 гола. Това феноменално постижение му гарантира второто голмайсторско място в историята на Серия „А“  и рекордьор по отношение на головете вкарани само за един отбор. Принца на Рома се нарежда до най-значимите и прословути играчи в световния футбол, вероятно един от най-добрите и креативни играчи от своето поколение и, несъмнено, най-великият футболист, който някога е обличал фланелката на римския Рома.

Футболната приказка на Франческо Тоти и Рома е пример за отдадеността и предаността към 1 отбор и неговите фенове.
Футболната приказка на Франческо Тоти и Рома е пример за отдадеността и предаността към 1 отбор и неговите фенове.
Да бъдеш символ на един отбор

Още от дете Тоти привлича интерес към себе си със своите футболни качества и много скаути бързо се ориентират, предлагайки му възможност да тренира и развива в техните школи. Отборът на Милан е изключително близо до привличането на малкия Франческо, но за радост на феновете на Рома, майка му отказва много сериозно подплътен договор от росонерите. След няколко години, на 16 декември 1993-а, бъдещия принц на Рим, дебютира и бързо показва впечатляващите си футболни и лидерски качества.

Франческо Тоти е лицето на Рома и Рим и той завинаги ще бъде част от славната футболна история на Вечния град, но и на цяла Европа.
Франческо Тоти е лицето на Рома и Рим и той завинаги ще бъде част от славната футболна история на Вечния град, но и на цяла Европа.

Няма играч, цвят, екип или собственик, които да бъдат по-категоричен и ясен символ на „римските вълци“ от Франческо Тоти. След всички години, в които той се е отдавал на Рома по начин, по който малцина модерни играчи го правят, Принца на Рим е синоним на Рома и ще бъде вечен посланик и емблема на клуба. Не съществува фен или анализатор, който да не признае, че тази чест е абсолютно заслужена. Независимо кой отбор поддържат, тифозите от цял свят, отдават значимо на неговата чест, преданост и любов към феновете и играта. Всичко скоро ще бъде история. Приказки, с които ще предавате на децата си трепетното чувство на обича към футбола.

Кралят е мъртъв, да живее кралят
Личната статистика на Принца на Рим по отношение на участията и отбелязаните голове в серия "А" вероятно скоро няма да бъде подобрена.
Личната статистика на Принца на Рим по отношение на участията и отбелязаните голове в серия „А“ вероятно скоро няма да бъде подобрена.

За огромна радост на феновете на Рома краят на тази приказка е просто начало на друг, може би, още по-вълнуващ разказ. История, който няма да е по-маловажен от всичко, което Тоти е правил за Рома. Принца на Рим ще продължи да царува в италианската столица, но в ролята си на директор в клуба. Това вече потвърди спортния директор в клуба Мончи.

Можем само да гадаем дали Франческо Тоти ще се справи със същия успех на директорската позиция. Желаем му го от сърце, но футболът е показвал многократно, че уменията, които човек трябва да притежава за да бъде успешен футболист и ръководител са различни. Много талантливи и прекрасни играчи не съумяха да постигнат желаните резултати като директори и треньори.

Независимо от всичко, Франческо Тоти заслужава този шанс. Дори да не постигне същите успехи, сме убеди, че ще даде всичко от себе си. Този характер и хъс няма как да се изгуби. Него или го имаш, или го нямаш. Определено Принца на Рим притежава всичко това в огромни размери. Любовта му към Рома  не може да бъде подложена на съмнение и самото му присъствие на стадиона ще помага на бъдещите играчи на „джалоросите“. Футболисти от идващите поколения, които в момента играят футбол на улицата и си мечтаят… Мечтаят, че един един ще бъдат на това ниво. Един ден ще бъдат като Фраческо Тоти. Като Принца на Рим.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.