Soundtrack.bg

Легендите на Американската баскетболна асоциация, отвъд линията за 3 точки

Убедени сме, че сте го чували, но е неизбежно да не отбележим каква революция сътворява далечната стрелба в Националната баскетбол асоциация. Този похват вдъхва ново темпо на играта, развива нови умения на играчите и мотивира цяло едно поколение баскетболисти да преобразуват навиците и играта си спрямо променящия се спорт.

Сега е трудно да си го представим, но дълго време стрелбата от зоната на трите точки не е била особено атрактивна. В „регистъра“ с похвати и умения, този елемент винаги е стоял по-назад в списъка спрямо други далеч по-ценени таланти.

Днес играта е коренно различна. Много отбори залагат на стрелбата от трите точки като важен аспект от тяхната играта. По-рано през сезона Хюстън Рокетс подобриха вечния НБА рекорд със своите 61 стрелби зад линията за 3 точки само в рамките на един двубой.

Независимо от всичко НБА има дълга и богата история, в която присъстват уникални и изключително прецизни стрелци от „тройката“.

Предлагаме ви да се срещнете с най-добрите 10
10. Пежа Стоякович

Една от основните причини отбора на „Сакраменто Кингс“ от началото на 2000-та година да бъде толкова атрактивен е техният резултатен стил на игра. Отборът се стараеше да стреля възможно най-често към противниковия кош, което беше допълнително зрелище за феновете. В тима се отличаваше сърбина Пежа Стоякович, който имаше страхотен мерник от далечно разстояние. Той беше сред емблемите на далечната стрелба през първите години на новото хилядолетие.

9. Дирк Новицки

Големият германец се превърна в прототип за модерен атакуващ играч. Откакто той пристигна в НБА, постоянството му и страхотното му умения от „тройката“ го направиха един от най-уникалните играчи, които някога асоциацията е виждала.

Новицки остави огромно следа в развитието на баскетбола. Все пак колко са играчите от НБА, които могат да се хвалят, че имат „патентован“ изстрел, който цяло ново поколение от стрелци непрекъснато се опитва да имитира?

8. Клей Томпсън

Осъзнавам, че някои от читателите ни ще повдигнат въпроса дали Клей Томпсън е изиграл достатъчно сезони в лигата за да попадне в подобна престижна класация. През първите си 6 сезона той има по минимум 7 опита за тройка всеки двубой и никога не е падал под котата от 40%.

Несъмнено трябва да се отбележи неговата експлозивност. През 2015 сътвори едно най-невероятните избухвания в историята на баскетбола като отбеляза 37 точки само за 1 четвърт. Клей Томпсън е сред играчите, които все още имат много да дадат на баскетбола и очакваме показателите в края на кариерата му да се меко казано впечатляващи

7. Лари Бърд

Лари „Легендата“ Бърд е същинска ера в историята на американски баскетбол. От мнозина той е смятан за един от най-добрите играчи в историята и може би най-добрият стрелец по отношение на стрелбата в последните минути. Освен със своите умения той е известен с пиперливия си и остър език. На Мача на звездите през 1988 г. влиза в съблекалнята и пита кой смята да бъде втори в надпреварата за стрелба от зоната на трите точки. По-късно състезанието започва и естествено Бърд го печели. Освен всичко това е и трета последователна победа за Лари Бърд в тази категория.

Бърд няма чак толкова впечатляващи показатели, колкото други изключителни имена в нашата класация, но може да се отрече, че си остава един от най-способните играчи по отношение на далечната стрелба.

6. Стив Неш

Стив Неш не е само един от най-добрите пойнт гардове в историята, но и сред играчите с най-смъртоносен мерник. В добрите години на своята кариера Неш рядко пада под 4-5 стрелби от полето за три точки и завършва кариерата си с добрите 42% успеваемост.

5. Кайл Корвър

Корвър успява да изгради цялата своя кариера върху далечната стрелба. Бихме могли да твърдим, че освен това е и изключително подценяван защитник. Той е сред играчите, които признават, че се подготвят по специален начин за да подобрят стрелбата си. Корвър признава, че има списък от 20 елемента, които тренира и следи, за да е убеден, че е в нужната стрелкова форма. Стриктният му режим и постоянство, дори и извън активния сезон, допълнително поддържат страхотния му мерник.

Всичко това несъмнено се е отплатило, защото Корвър подобрява рекорда за най-дълга серия от мачове с отбелязана „тройка“ -127, разбивайки стария рекорд от 89 на Дара Барос. Кайл Корвър е пети във вечната ранглиста по отношение на далечната стрелба и завършва кариерата си с 43.1% успеваемост.

4. Стив Кър

Стив Кър е играчът с най-висок процент успешни изстрели от полето за три точки в цялата история на НБА. Неговите статистика и успехи са толкова дълъг и безкраен списък, че е изключително трудно да бъдат изброени и несъмнено биха било достатъчни за създаването на друга статия. Не е случайно, че в момента се подвизава като треньор на Голдън Стейт, отборът, който притежава най-доброто дуо в лигата по отношение на стрелбата отдалеч.

3. Реджи Милър

За разлика от други играчи, които поставям по-високо в класацията, Реджи Милър никога не е имал най-красивата и изчистена стрелба. Въпреки това винаги е можело да се разчита на прекрасни му мерник. Той просто е човек, който си върши работата перфектно. В един от най-емоционалните си мачове през 1995 г. Милър вкарва 8 точки за 9 секунди в първият мач от полуфиналните серии на Източната Конференция срещу Ню Йорк Никс.

2. Рей Алън

От всички невероятни баскетболисти в нашия списък, Рей Алън вероятно е човек с най-отработена, технически усъвършенствана и естетически издържана стрелба. Тя се дължи на перфектната скорост на изстрелване и изпипаната до най-дребния детайл техника на стреляне. Той е лидер във вечната класация за най-много точки от линията на трите точки като процентът му на точни стрелби е точно 40, стреляйки сред по 6 пъти на двубой.

1.Стефан Къри

Нито един играч в историята на НБА преди Къри не е комбинирал толкова успешно точността и креативността по отношение на уникалното умение да се изстрелва топката от почти всяка ситуация. Повечето стрелци от „тройката“ предпочитат да са статични и повишават чувствително своя процент главно, когато са необезпокоявани и имат време да нагласят тялото си и да се подготвят за стрелба. Завидна е  лекотата, с която постига ефективност спрямо общия брой опити.

Миналият сезон, Къри заличи собствения си рекорд за три точки, отбелязани в рамките на един сезон. Новата летва е 402, като процентът на точни стрелби е спиращ дъха – 45 процента. Ако подкрепяте мнението, че Къри е имал сериозен спад през сезон 2016/2017 нека отбележим една-единствена цифра. 41. Това е процентът му успешни опити от зоната на трите точки за сезона.

На 29 години, Стефан Къри тепърва ще подобрява нови рекорди. Убедени сме, че при липса на контузии и здравословни проблеми, американецът би могъл да се превърне в една от вечните легенди на НБА.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.