Soundtrack.bg

Наслaдете се на изчистените изображения на някои от най-великите филмови плакати в историята

Великите филмови плакати са далеч по-впечатляващи, оригинални и красиви, когато са представени без думи. Текстът често отвлича вниманието от страхотните картини и фотографии. Всъщност, огромната част от плакатите са достатъчно ясни, че да разберем за кои филми става въпрос. Анонимният потребител joinyouinthesun от световноизвестния сайт Imgur сподели в мрежата невероятната си колекция от иновативни и креативни филмови плакати. Любопитно да погледнем с нови очи на тези плакати, някои, от които сме виждали стотици пъти. Впечатляващо е, че ги е предоставил абсолютно свободно и безплатно за ползване. Подобен архив e изключително богатство за всеки киноман и филмов маниак. Колекцията включва плакати от незабравими и вечни класически филмови ленти като „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Криминале“, „Кръстникът“, „Челюсти“ и много други.

Едно от първите неща, които правят впечатление е колко се е променила идеята за филмов плакат през годините. След 2000-та година и до днес, постерът представлява най-често снимка на главните герои или на всички основни персонажи зад заглавието на филма. Подобна стратегия акцентира върху известността на актьорите, но превръща плаката в една елементарна фотография. Липсва чарът на креативното, на новото, на изкуството.  Определено подобна стратегия е по-бърза и евтина за изпълнение, но историческата й стойност е далеч по-незначителна отколкото, ако е сътворен изцяло артистичен филмов плакат. Убедени сме, че в съзнанието ви, ако говорим за легендарни постери, не се появяват елементарни фотографии с два или трима актьори в близък план, а се появяват картини на красиви, артистични постери с идея и концепция зад себе си.

Насладете се на колекцията от уникални и вдъхновяващи филмови плакати, които ще ви припомнят някои от най-великите филми, създавани някога.
„Трусове“

Трусове, 1990 г.

 

„Междузвездни войни – Епизод V: Империята отвръща на удара“

„Криминале“

„Челюсти“

 

„Междузвездни войни – Епизод IV: Нова надежда“
„Кошмари на Елм Стрийт“

„Лудия Макс 3: Отвъд Клетката на смъртта“

„Леон“

„Кръстникът“

„Интерстелар“

„Индиана Джоунс и Храма на обречените“

„Гранд хотел „Будапеща“

„Гремлините“

 

„Гадни копилета“

 

„Страх и ненавист в Лас Вегас“

 

„Пришълецът“

„Завръщане в бъдещето“

„Бийтълджус“