Soundtrack.bg

Ще издадат невиждани досега произведения на Селинджър

Джеръм Дейвид Селинджър е един от най-известните и обичани писатели в историята на САЩ. Авторът на „Спасителят в ръжта“ е любимец на поколения американци и е смятан от критиците за един от най-влиятелните автори на 20-ти век. Приживе обаче той публикува само един роман и сравнително малък брой разкази, от които най-известния е „Идеален ден за лов на риба бананка“. Точно в разгара на славата си обаче Селинджър се оттегля тотално от публичния живот и изживява последните си десетилетия в усамотение, отказвайки всякакви интервюта и прояви, като спира да публикува свои нови творби. Той умира на достолепната възраст 91 години през 2010-та. Сега обаче синът на Селинджър е решил да издаде невиждани досега произведения на баща си, съобщава The Guardian.

По думи на 58-годишния Мат Селинджър е редно светът да види това, което баща му  писал в усамотение през последните 50 години от живота си. Странно е обаче, че това нещо ще се случи, при всеизвестния акт, че самия Джеръм Селинджър не е имал желание да публикува нови неща. На въпроса защо това все пак ще се случи и то почти 10 години след смъртта му Мат отговаря: „Баща ми искаше от мен да ги събера, а като се има предвид трудността на задачата, знаеше, че това ще отнеме много време. Той 50 години пишеше, без да публикува. Следователно не става въпрос за неохота или покровителство. Когато всичко бъде готово, ще го споделим с читателите“, каза той.

Това обаче не звучи много убедително и някои хора предполагат, че решението за публикуване е еднолично на Мат и не е било одобрено приживе от баща му. Ясно е, че нови произведения на Селинджър ще станат сигурен бестселър. Последният път, когато Джеръм публикува е през 1965 г., малко преди оттеглянето му от обществения живот. За момента обаче Мат не разкрива подробности за непубликуваните истории, но казва, че ще са необходими години, за да се подготвят за публикуване, въпреки че се надява те да излязат след по-малко от десетилетие.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY