Soundtrack.bg

Kaleo – исландците, които съживиха рока

Рок динозаврите на XX в. са изчезващ вид. Само след няколко години от тях ще са останали само спомени и записи, които ще слушаме с радост и носталгия. Новото поколение на рок музиката, което трябваше да ги замести, не носи същия заряд. Световната сцена е пълна с хиляди добри алтърнатив и ъндърграунд банди, които обаче често остават известни само сред малък кръг от фенове. Голяма част от същите тези банди пък са като излети от калъп. Друга част пък са точно „добри“. Но не повече.

Къде останаха препълнените стадиони, масовата истерия, милионите продадени албуми? Къде отидоха яростният дух и електризираният заряд?

За добро или лошо вече не живеем през 80-те години на миналия век. Съвременните рок банди не правят шоуто, което техните предшественици създаваха. Елегантно облечени хипстъри, излизащи пред публика от 1000 души пеят меланхолични парчета, без каквато и да е енергия. Разбира се, има изключения, които доказват правилото. Добрият стар рок енд рол обаче сякаш умира.

Или поне така си мислех, докато не срещнах Kaleo

Kaleo е създадена през 2012-та и е съставена от исландците Джей Джей Джулиос Сон (вокал и катара), барабаниста Дейвид Антонсон, басиста Даниел Кристиансон и водещия китарист Рубин Полок . Този малък исландски народ не спира да ни изумява със съотношението количество/качество, което притежава. Страната с население по-малко от Варна, вади толкова добри спортисти, музиканти, актьори, писатели и какво ли още не, че в пъти по-големи държави, могат само да й подражават.

Младежите от бандата започват да свирят заедно още като тийнейджъри. Избират името на групата си от реално съществуващата дума „kaleo”, която на хавайски означава „звук“. Още с дебюта си изцяло покоряват малката Исландия, печелейки всеки формат и награда. Истинската им експанзия обаче започва през 2014-та година, когато се местят в Остин, Тексас и започват да работят с големи продуценти и мениджъри.

До сега бандата има едва един албум (2016 г.) и няколко самостоятелни сингли. Въпреки това успехите на младите момчета са впечатляващи. Имат над 800 хил. продадени албума в цял свят, а песента им Way Down We Go достига номер 1 на Billboard Alternative Chart в САЩ през август 2016-та. Само в личния с YouTube канал Kaleo имат над 213 млн. гледания, а в Spotify – в пъти повече.

Бандата става доста популярна, благодарение на попкултурата и телевизията. Заради харизматичността си, те са редовни гости на известни телевизионни предавания като Conan, Jimmy Kimmel Live! и Late Night with Seth Meyers. Но най-важното – песните им са част от саундрака на много популярни филми и сериали. Част от тях са Orange is the New Black, „Луцифер“, „Анатомията на Грей“, „Дневниците на вампира“, The Leftovers, „Костюмари“, „Винил“ и много други. Хитът им Way Down We Go озвучи и страхотния втори трейлър на блокбъстъра Logan.

Изтъквам тези сухи факти неслучайно. Kaleo са уникален хибрид между новото и старото поколение. Те носят усещането, енергията и душата на класическите големи рокаджии и блусари, но в същото време имат модерно и жизнено звучене. По същия начин, дали нарочно или не, подхождат и с маркетинга и разпространението си. Правят много и невероятни концерти из целия свят, но едновременно с това използват социалните мрежи и съвременната попкултура, за да достигат до нови фенове. Именно в това се крие разковничето на успеха им.

Разбира се, и в тяхната музика

Kaleo са шарени и в жанра си. Макар смело да ги определих като рок, в музиката им има и много други палитри – блус, инди, фолк. Звученето им е мелодично, енергично и разнообразно. Те са от онези редки индивиди, които носят онова усещане за… живот. Музика, която се впива в кожата ти и е способна да промени настроението ти. Албумът им A/B е един от най-разнообразните, които съм слушал напоследък. В него ще намерите модерната, надъхваща и буйна „Way Down We Go„. Ще се почувствате като в някой малък задимен дървен бар по крайбрежието на Мисисипи в началото на XX век под звуците на „Broken Bones„. Ще потънете в тъга под мелодичната балада “I Can’t Go on Without You” и нейната галеща душата китара. И накрая ще затоплите кръвта си под ритмите на абсолютната рок енд рол диващина „Hot Blood“ и нейните набиващи се рифове. Въобще – ще преживеете едно пътешествие, което ще започне в миналото и ще ви доведе в настоящето. Пътешествие, което ще раздвижи мозъка и сърцето ви. И което със сигурност няма да ви остави безразлични.

Визуално Kaleo се справят не по-малко добре. Някои от клиповете им са заснети сред суровата и буквално спираща дъха природа на Исландия. Песента „Save Yourself„, например, има LIVE изпълнение на малък айсберг в средата на леденото езеро Fjallsárlón, а „Way Down We Go“ има версия с клип от недрата на вулкан.

Kaleo представляват плетеница от контрасти, която ги прави такива, каквито са – уникати. Исландци, снимащи на айсберг, кръстени на хавайска дума, пеещи за Мисисипи, позиционирани в Тексас, пълнещи стадиони в Гърция, правещи олд скул музика със съвременно звучене… Не на последно място – истински виртуози на живо. Макар да не съм имал щастието да ги видя, четейки отзиви в медиите и слушайки възхвалите на приятели меломани, Kaleo били от онези изчезващи породи банди, чиято енергия е още по-силна на живо. Доказателство за качествена и истинска музика.

Момчетата от Kaleo са съвсем млади. Трима от тях са родени през 1990-та, а единствено вокалиста им – през 1991 г. Когато са създали бандата са били на 22-23 години, което ги прави истински „милениали“. И макар все още да имат едва един изкаран албум, да трябва да гладят трески, да открият истинското си „аз“ и тепърва да доказват, че не са феномен еднодневка – Kaleo вече завладяха света. Дали ще продължат музикалната си експанзия – предстои да разберем. На нас не ни остава нищо друго освен силно да стискаме палци.

МРЪСНИ ПРИКАЗКИ – Пощенска кутия за приказки

Място Наречено Другаде – театър Борисова

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

Свободно падащи истории