Soundtrack.bg

Кръщават нов вид гущер на Брус Дикинсън от Iron Maiden

Фронтменът на Iron Maiden Брус Дикинсън отново е приветстван в научната общност с кръщаването на нов вид гущер на негово име.

От ReptilesMagazine.com споделят, че изследователи в Перу наскоро са открили два нови вида гущери, като единият от двата вече носи името Enyalioides dickinsoni като знак за почит към вокалиста на групата Iron Maiden.

Гущерът е открит от изследователи в планинската верига Кордилера де Колан на 740 километра северно от Лима, Перу. Влечугите също са забелязани в басейните на Рио Мараньон и Рио Чириако.

За тези, които са в търсене на един от новооткритите гущери Enyalioides dickinsoni, те обикновено се срещат на една от три местности – в кафеевите култури, какаовите и цитрусовите плантации, в кравешки пасища и в планинските горски зони в района между 1402 и 1707 метра надморска височина.

Характеристики на „Еnyalioides dickinsoni“

Тези гущерите имат мъжки и женски представители, като разцветката на двете създания леко се различава. И двете могат да растат до 28 см. И двата пола гущери имат шипчести люспи с шипчест гребен, който се простира по целия гръб.

И в двата случая шарката на гущерите варира от зеленикаво с жълти петна до по-изразено и по-фино оцветяване, с бели гърлени области. Женските могат да се променят от тъмно кафяво до бледо зеленикаво. Някои от тях имат черни ивици на опашката, докато други нямат никакви.

Коремчетата им са бели към жълтеникави на цвят. Дикинсовият гущер също така има варираща дължина от 92 мм до 113 мм, считайки размерите от носа до края на гръбначния стълб.

Кръщаване на гущера

От Latin American Post съобщават, че именуването на „Enyalioides dickinsoni“ в чест на Брус Дикинсън е доказателство за дълготраен отпечатък на културните дейци върху научните открития. Това е напомняне за взаимосвързаността на научния свят, където наследството на един хеви метъл идол може да се развие в сферата на опазването на околната среда и академичните изследвания. Тази находка не само обогатява изследователското им разбиране за биоразнообразието на Амазония, но също така учените зачитат всеобхватния принос на личности като Брус Дикинсън към световната култура и познание.“

Това не е първият път на Дикинсън вдъхновява кръщаването на животински вид. През 2019 г. фронтменът на Iron Maiden е бил избран от специалиста по таксономия на паяците Кристина Реймс, за да наименува четири нови вида паяци. Още трима музиканта са имали тази чест.

“Extraordinarius bruceickinsoni” се присъедини към “Extraordinarius rickalleni”, “Extraordinarius klausmeinei” и “Extraordinarius andrematosi” като новооткрити животински видове по това време, в чест на вокалиста на Iron Maiden, барабаниста на Def Leppard, певеца на Scorpions и покойния вокалист на Angra.

Във времето учените редовно започнали да кръщават новите си открития на знаменитости или вдъхновяващи личности. Това се е превърнало в редовна практика, за да предизвикат интерес към новите си находки.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.