Soundtrack.bg

Защо в мозъка ни кънти една и съща мелодия?

Често се случва рефрен на една и съща песен да се повтаря натрапчиво в главата ни. Опитваме се да се съсредоточим върху нещо или очакваме важно събитие, а не можем да избием песента от ума си – тя контролира мозъка ни. За повечето от нас мелодията ще изчезне като блед спомен след минути, но за други се превръща в мъчение, продължаващо с часове, понякога дори през нощта. Според психолозите става въпрос за кратковременно замъгляване на емоционалната памет.

Лимбичната система участва в регулирането на емоциите, паметта и съня, което включва работата на няколко мозъчни структури наведнъж. Функционирането на мозъка се определя от електрически импулси, които хармонично предават сигнали от неврон на неврон.

В определен момент импулсът не успява да бъде „пуснат“ от системата, а остава вътре, въртейки се в кръг. В резултат на това се получава определено състояние (обсесивно състояние), което се повтаря независимо от волята на човек – например натрапчиво повтаряща се мелодия или мисъл. Ако човек е в добро здравословно състояние, след кратък период от време лимбичната система, която осигурява необходимата адаптация към околната среда, се самолегурира и се възвръща към нормална работа. От повтарящата се мелодия вече няма и следа.

Психолозите споделят, че обикновено непукистите не обръщат внимание на емоционалния срив, но по-чувствителните хора забелязват с изненада и любопитство случващото се в главата им. За човек с тревожен характер, преодоляването на „грешките“ в мозъка, включително заседналата в него мелодия, отнема изестно време.

Всеки човек познава особеностите на своята психика, лесно се примирява или пък обръща внимание по-често от обикновено, дава си възможност да се успокои и най-важното – насочва вниманието си към други проблеми.

Решението на проблема

Ако се опитвате да се справите със заседнала в ума ви мелодия, решението е да насочите вниманието си към нещо, като емоционално пренастроите своя мозък. Опитайте да се разсеете, а не рационално да убеждавате себе си и да се самобичувате в търсене как да се преборите с песента в главата си. Една доминанта трябва да бъде заменена с друга, казват специалистите. Направете нещо значимо или се заловете с любимата си дейност и хоби. В краен случай преминете към неотложни задачи или проблеми за разрешаване.

 

 

Soundtrack.bg

8 МАРТ

UNIVERSAL

ПРОМОЦИИ ЗИМА

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.