Soundtrack.bg

Жалко: Стачките в Холивуд отложиха „Дюн“ 2 за 2024 г.

Продължението на „Дюн“ на режисьора Дени Вилньов бе отложено за 2024 година. Причина за това са продължаващите стачки на актьорите и сценаристите в Холивуд. „Дюн“ 2 бе един от най-очакваните филми за 2023 година, като по план той трябваше да бъде на кино екран през ноември. Това обаче няма да се случи.

Новата дата на премиерата е 15 март 2024 година, потвърдиха от компанията Warner Bros. Това доведе и до други промени, като филмът „Годзила срещу Конг: Новата империя“ бе отложен от 14 март за 12 април.

Както споменахме, стачките в Холивуд са основната причина за тази рокада. Заради стачката си, актьорите нямат право да промотират филмите си, което означава, че звездите на „Дюн“ нямаше да могат да рекламират продукцията си. А както можете да се досетите, това щеше да се отрази доста негативно на цялостния маркетинг на лентата.

Warner Bros имаше планове да измести и филми като The Color Purple (25 декември) и „Аквамен“ 2 (20 декември), но поне засега тези продукции запазват оригиналните си дати и ще бъдат показани на голям екран по план.

След страхотния успех на „Дюн“, продължението на филма се очаква с грандиозен интерес. Част от причините за това е и страхотният актьорски състав, където личат имената на Тимъти Шаламе, Зендея, Хавиер Бардем, Ребека Фъргюсън, Дейв Баутиста, Лея Сейду, Джош Бролин, Остин Бътлър и други. Както е известно, филмът е базиран върху легендарните sci-fi романи на Франк Хърбърт, а действието се развива на планетата Аракис, така търсена от всички заради мистериозната си подправка.

„Дюн“ (на английски: „Dune“) е научнофантастичен роман, написан от американския писател Франк Хърбърт. Книгата е първата част от едноименната поредица, включваща няколко романа и разкази, които следват развитието на множество персонажи в уникален и сложен свят.

„Дюн“ беше публикувана през 1965 година и бързо придоби огромна популярност, превръщайки се в класика на научната фантастика. Романът съчетава елементи на политически интриги, религиозни теми, екологични проблеми и разработка на светове.